Autor: Informer.rs

29.07.2024.

15:58

Foto: Dejan Milićević

Džet set

ESTRADAnje! Kolumna Milija Čolića: Trač je osnova preživljavanja

Ovog leta su na šou-biznis sceni samo temperature visoke, sve ostalo spustilo se na ozbiljan minus. S obzitom na to da sam zbog nedostatka ozbiljnih i važnih uskraćen za komentarisanje na nedeljnom nivou prinuđen sam da se bavim fenomenima, temama ili ličnostima koje nemaju rok trajanja. Za ovaj ponedeljak sam odabrao trač!

Informer

 

Bez trača nema rubrike u kojoj godinama radim. Bez trača nema estrade i šou-biznisa. Bez trača nema javne intrige. Fenomen trača je u tome što on kao pojam isti efekat izaziva i kod običnih ljudi, da ne kažem smrtnika koji nisu deo javnog sveta niti žive od šou-biznisa. Trač je suštinski osnova preživljavanja. Svaki dan poželjno je i veoma dobro čuti nešto novo kako bismo do kraja dana imali o čemu da mislimo. Zar, ne? Ne znam nikoga ko ne tračari, bar malo, onako u promilima! Svi vole da iz sopstvenog dvorišta bar jednim okom zavire i u tuđe. Tako je to od boga. Svi tračare, muškarci i žene, stari i mladi, familija i prijatelji... Bez izuzetka. Svi! Trač može biti svakakav. Nov, bajat, može biti namerno lansiran, može biti nadograđen, a najbolji je onaj za koji se posle izvesnog vremena ispostavi da je talan i istinit. Od trača ne treba bežati i najbolje je kada ste deo istog. Trač se lako pušta u petnju, ali se teško zaustavlja, gotovo nikada i nikako. Svako može da tračari, ali ne može svako da bude tema trača. Takođe, da ne zaboravim, da biste tračarili bilo bi savršeno da ste maštoviti i lažno diskretni. Trač koji čujete pre nego ga nekom ispričate, naravno u poverenju, s naglaskom da nikome ne kaže i sa željom da svima ispriča, morate da znate da nadogradite i začinite, u suprotnom džabe i trač i priča.

Informer

 

Trač su kao fenomen u svojim delima najbolje opisali Branislav Nušić i Stevan Sremac. Frau Gabrijela, Cvečkenmajerka, gospođa notaroševica, Sarka, prija Soja i strina Daca protipi su pravih tračara koje su tračarile, ali i bile spremne da budu trač.

Tračarite li, kada, zašto i o kome? Da li ste i koliko svesni da ste ponekad i vi deo trača, najčešće onog familijarnog? Da li volite tračeve o javnim ličnostima? Znam da volite, o pevalicama najviše? Zar ne? Leto i vručine će proći, pa će se vratiti i šou-biznis tračevi. Na vama je da budte još malo strpljivi, a od septembra tračariće i ko neće. Verujte mi. Do sledećeg ponedeljka u nadi da će se pojaviti neki novi trač srdačno vas pozdravljam. Do tada tračarite komšiluk i familiju. Nije ni to toliko loše.  

Tagovi: