04.09.2024.

08:30

Foto: Informer

Džet set

Biografija Bore Đorđevića: Čuvenog muzičara obožavao je Balkan, a ovo je njegova životna priča

Borisav Bora Đorđević, poznat i kao Bora Čorba bio je srpski rok muzičar i pesnik. Đorđević je bio glavni vokal i tekstopisac rok grupe "Riblja čorba" od njenog osnivanja 1978. godine. Pre toga je bio član muzičkih grupa "Suncokret" i "Rani mraz". Bora Čorba je jedan od najpoznatijih muzičara srpske i jugoslovenske rok scene, sa velikim brojem obožavatelja, kao i upečatljiva i uticajna javna ličnost.

Informer

 

U Beogradu je upisao Petu beogradsku gimnaziju, a potom i Pravni fakultet. Nakon dve godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu, upisao je pozorišnu organizaciju na FDU.

Kontroverzni autor 

U avgustu 1978. osnovao je grupu "Riblja čorba", koja je postala vrlo popularna tokom sledećih nekoliko meseci. S popularnošću grupe Bora se pomalo odao alkoholu, što je, zajedno sa provokativnim društveno-orijentisanim pesmama, prouzrokovalo da on postane jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji. Nakon što je izdao album "Koza nostra", 1990. godine, bio je optužen za "vređanje radničke klase Jugoslavije", ali su optužbe odbačene.

Informer

 

Bora je jedno vreme bio i politički angažovan, a 2004. godine bio je savetnik ministra kulture u Vladi Srbije.

Bio je oženjen Draganom Đorđević, sa kojom ima sina Borisa, a sa njima je živela i Tamara, Draganina kćerka iz prethodnog braka. Borisav i Dragana su se sporazumno razveli 5. februara 2007, Borisav joj je ostavio stan u kojem su živeli, ali je Đorđevićeva navodno izvršila samoubistvo 23. marta 2007.

Informer

 

Roker se nikada nije složio sa pretpostavkom da je oduzela sebi život zbog razvoda sa njim, već je uvek govorio da je samo preterala sa antidepresivima i alkoholom, ali se pričalo da Dragana nije mogla da preboli razvod od Bore i njegovu 28 godina mlađu partnerku sa kojom se venčao 2009. godine i kojoj je posvetio album "Minut sa njom".

Informer

 

Zbog ljubavi se preselio u Sloveniju 

Podsetimo, Bora Đorđević je preminuo u Sloveniji, gde se preselio zbog supruge Dubravke. Roker je u više navrata govorio da je to bila ljubav na prvi pogled.

- Kad sam video Dubravku, znao sam da je to to. To je bilo u Mariboru, na katolički Božić. E onda je ona došla u Beč, pa ja kod nje u Ljubljanu, s namerom da ostanem dan-dva, a ostao sam sedam dana. Vrlo brzo mi je bilo jasno da pored nje mogu da živim i da dišem - rekao je svojevremeno Đorđević.