26.08.2024.

08:01

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Džet set

ESTRADAnje! Kolumna Milija Čolića: Prvi vek Radio Beograda

Kao student Fakulteta političkih nauka bio sam odličan u stručnim predmetima. Ipak, predmet Radio novinarstvo sam položio na jedvite jade. Zapravo nisam voleo radio, nij me privlačio kao mediji. Nisam razumeo zašto bih radio negde gde se čuje samo moj glas, a gde se ja ne vidim, takođe razmišljao sam i pitao se zašto bih ja nekome čitao ono što sam napisao umesto da taj neko sam to pročita. Mlad, lud i nedovoljno informisan. Bez obzira što nikada nisam radio na radiju, vremenom sam shvatio da je upravo radio mediji koji nikada neće propasti.

Informer

 

Tokom vikenda koji je za nama prvih 100 godina postojanja proslavio je Radio Beograd. Dve večeri za redom na Tašmajdanu u velelepnoj scenografiji smenjivale su se zvezde koje su pevale u čast ovog medija.

Radio Beograd počeo je sa emitovanjem 1924. godine i to samo šest meseci nakon otvaranja Radio Pariza. Proslava je podeljena u dve večeri a do su u petak uveče na Tašu bili zabavnjaci i predstavnici klasične muzike, u subotu su palicu preuzeli narodnjaci i čuvari srpske tradicije.

Sjajan šou imao je i svoj prenos uživo, a karte za sve one koji su hteli da budu na Tašmajdanu bile su besplatne. Vrućina nije sprečila publiku da dođe, pa je stadion u centru grada bio pun kao oko.

Informer

 

Stogodišnjica postojanja i uspešnog rada Radio Beograda velika je stvar za našu zemlju. Pre ejdnog veka radio je bio novotarija i luksuz, ali danas je konstanta. Najbrži mediji u širenju i plasiranju vesti upravo je radio. Dovoljno je saznati vest, stati ispred mikrofona i saopštiti je. Onaj ko je govori mora da ima prijatan glas, a da li je lep, lepa, da li je dobro obučn, da li je zgodna, očešljana ili našminkana najmanje je bitno.

Neki bi rekli da je radio danas zapostavljen, da ga je formatiranje ubilo, ali nije tako. Radio je mediji bez kog se i dan danas ne može zamisliti život. Imaju ga svi pametni televizori, a postoji i na internetu. Radio se možda više ne sluša u kućama i stanovima, ali u automobilu je nezamislivo nemati ovaj uređaj. Zar ne?

Informer

 

Ne znam kada ga vi slušate, ali ja radio slušam obavezno na putu do posla ili na putovanjima.

Prateći program na Tašmajdanu dve večeri zaredom shvatio sam da je Radio Beograd u dobroj meri zaslužan za kulturu Srbije. Radio Beograd je više od puke stanice sa frekvencijom, Radio Beograd je muzej i galerija i pre svega čuvar tradicije. Radio Beograd ćemo sačuvati samo ako ga budemo slušali. Priznaćete nije teško i ne košta ništa. Čestitam kolegama na velikom i bitnom jubileju. Biti aktivan i aktuelan jedan vek uopšte nije mala stvar.