01.09.2024.

16:30

Foto: Foto: ATA Images

Džet set

Oglasio se menadžer "Bijelog dugmeta" nakon zahteva da se Alenu Islamoviću zabrani ulazak u Hrvatsku!

Nakon što je u Hrvatskoj pokrenut zahtev da se Alenu Islamoviću zabrani ulazak u njihovu zemlju zbog pesme "Pljuni, zapjevaj, moja Jugoslavijo" koju je pevač otpevao na koncertu u Splitu, oglasio se menadžer "Bijelog dugmeta".

- U pesmi nema ništa uvredljivo da bi nekog povredilo. Ceo dizajn koji prati njeno izvođenje za našu turneju je radila kuća iz Zagreba. Možda nekome smetaju simboli Jugoslavije. Ta pesma se peva svuda u Hrvatskoj. Izveli smo je pre nekoliko dana u Puli. U Splitu su je svi pevali, bilo je 15.000 ljudi. Alenova supruga je iz Hrvatske, a i otac Gorana Bregovića, koji je autor ove pesme. Ona je i nastala u Splitu, a Goran ju je napisao u stanu svog oca - poručuje menadžer grupe Adis Gojak.

Informer

 

Alen je inače hrvatski državljanin i njemu ulazak u Hrvatsku nije moguće zabraniti.

Posetimo, na sceni se takođe tokom izvođenja pesme na ekranu pojavila zastava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Udruženje zagrebački dragovoljci "branitelji Vukovara", desničarska i nacionalisticka organizacija, kako pišu hrvatski mediji, predala je zahtev da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Informer

 

Oni su predali i prijavu Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba za koncert grupe "Bijelo dugme".

Kao razlog su naveli "promovisanje osuđene komunističke ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tokom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku".

Informer

 

- Tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne skladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Promovisati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu, te simbol kojim se razarala Hrvatska, kojim su se proterivala i ubijala deca, žene i nemoćni, ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promovisanja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno telo Hrvatski sabor i Veće Evrope - navodi se u tekstu koji potpisuje Zorica Gregurić, predsednica Uduženja:

Informer

 

- Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubistvo miliona ljudi, a njegov zločinački simbol je krvava petokraka koju su bezočno promovisali i kojom su "častili" publiku usred Splita Alen Islamović i drugovi. Skladno svemu gore navedenom tražimo pokretanje istrage i kažnjavanje svih odgovornih.