04.09.2024.

09:02

Foto: Informer

Džet set

Boru je ova hronična bolest koštala života! Evo sa kakvim se zdravstvenim tegobama borio čuveni roker

Zvezda YU-rok scene, Borislav Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je u Ljubljani u 72. godini nakon komplikacija koje su bile povezane sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, tzv HOBP od koje je godinama patio.

Informer

 

Kako je pre par dana izjavio njegov menadžer Bora Đorđević je u Kliničko-bolničkom centru Ljubljani bio intubiran zbog komplikacija uzrokovanih hronično obstruktivnom bolesću pluća, a lekaris su činili sve da se njegovo zdravstveno stanje popravi, posebno bubrezi i jetra, za šta je dobijao odgovarajuću terapiju.

Ovu bolest pluća karakteriše ograničen protok vazduha u disajne puteve, koje je obično progresivno i udruženo sa zapaljenjskom reakcijom pluća na štetne čestice ili gasove. Kao što sama reč hronična kaže, ova bolest se ne povlači, a opstruktivna znači da je delimično blokirala protok vazduha u disajnim putevima muzičke legende.

Informer

 

Kod bolesnika sa HOBP manji su otvori disajnih puteva, zbog čega u njih ulazi manje vazduha jer zidovi disajnih puteva vremenom zadebljaju i oteknu, te su stisnuti pod uticajem malih mišića koji ih okružuju. 

Od HOBP najčešće oboljevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama sa mnogo gasova (sagorevanje u pećima za zagrevanje prostorija) ili one koje su radile na mestima gde je bilo puno prašine i dima. Većina bolesnika sa HOBP ima više od 40 godina, ali mogu oboleti i mlađi ljudi.