Autor: S. Kostić

04.09.2024.

10:06

Foto: ATAIMAGES

Džet set

"Kucaju nam na vrata pijani Rusi, došli da nas brane"! Bora Đorđević o hit pesmi "Tamna je noć": Svi smo plakali i popili sve što se može"

Jedna od pesama koju Borina publika najviše voli jeste "Tamna je noć" sa albuma "Zbogom Srbijo" grupe "Riblja Čorba" iz 1993. godine. 

Ova pesma je 1995. godine poslužila i kao naslovna numera za film "Tamna je noć" u kojem su glavne uloge igrali Dragan Mićanović i Branka Katić.

Tokom jednog intervjua Bora se prisetio kako je nastala ova pesma i ispričao zanimljivu situaciju vezanu za nju.

Informer

 

- Ima ta pesma "Tamna je noć", to je inače ljubavna pesma iz filma "Dva vojnika" i peva je Mark Bernes iz vremena Drugog svetskog rata. Aca Popović je napisao taj tekst z ajednu predstavu, igrana je u Zvezdara teatru. Aca je tražio da mu ja radim muziku. Ja sam napravio pesmu, ali nisam hteo da prepevam original, niti da mi prevedu tekst već sam napisao sve novo i ono što sam osećao i na šta me je ta pesma vukla - počeo je priču Bora i nastavio:

- Knin, ratne godine, ja sam bio tamo, bio je policijski čas ja i moj prijatelj Bagzi, vlasnik kafića i konobarica sedimo i pijuckamo, zamračeno sve. Neko lupa na vrata. Kaže vlasnik kafane: "Opet pijani Rusi, pobegli iz kasarne hoće da piju". Rekoh: "Puštaj braću". Bila su to dva malo pripita Rusa, ljudi koji su došli u nekakav Knin, negde na kraj sveta, da brane pravoslavlje da brane svoju braću. Na nesreću, setim se da imam snimak njihove kultne pesme "Tamna je noć". Kad je to krenulo, svi smo plakali, popili smo sve što se popiti moglo.Neverovatna scena i neverovatna moć jedne pesme - ispričao je Bora.