04.09.2024.

12:25

Foto: ATAIMAGES

Džet set

"Bora je večan, vaspitavao je generacije": Đorđe David neutešan zbog smrti kolege i prijatelja: "Otišao je kralj škorpiona"

Region je jutros potresla vest da je legenda rok scene, Bora Đorđević preminuo u bolnici u Ljubljani. Vest o gubitku kolege i prijatelja Đorđa Davida zatekla je na putu, a od tog trenutka nižu mu se slike uspomena koje je stvorio sa Borom i "Ribljom čorbom".

Informer

 

- Bili smo vrlo biski, skrhala me je ova vest ozbiljno. Koliko god da si spreman za neke stvari i koliko god da si zreo, kad je emocija u pitanju to je nešto što jednostavno, ne možeš da kontrolišeš. Ja sam jutros krenuo na put, kada sam saznao za tu vest, vrtim slike po glavi svega onoga šta sam imao sa "Ribljom čorbom" pogotovo sa njim. Od početaka našeg drugovanja, od momenta kada sam ga upoznao, pa do poslednje poruke koju mi je poslao vrlo smo se intenzivno dopisivali. U poslednje vreme, međutim to je stalo. Ja sam ga odlično poznavao, u smilu kakav je duhom. Nisam upoznao čoveka koji je imao toliko volje da se sa svim problemima izbori. Imao je on mnogo i nekakvih privatnih stvari koje nemaju veze sa muzikom i sa kojima se borio i uspešno izborio - ispičao je Dorđe David za Informer.

Bez obzira na informacije koje im je Bane Obradović javljao u porukama i koje nisu bile ohrabrujuće, Đorđe David se do poslednjeg momenta nadao da će Bora Đorđević dobiti i ovu bitku. 

Informer

 

- Verovao sam da će se u jednom trenutku probuditi i da će nas počastiti još nekom dobrom pesmom i još nekim dobrim koncertom, na žalost to se nije desilo. Poslednji put sam ga gledao u Skoplju. To je bio zajednički koncert "Atomskog skloništa" i "Riblje čorbe", hala naravno rasprodata, kao i vek smo se izljubili. Delovao mi je kao čovek koji će izgurati dosta dugo i koji će nas obradovati sa još puno stihova i pesama, na žalost to se danas zaustavilo, ali Bora Đorđević je večan. Što se mene tiče on je kralj škorpiona, mi škorpioni smo njegovim odlaskom izgubili kralja, nekoga ko je bio na vrhu piamide. Koliki je njegov udeo kada je u pitanju kultura, svest ljudi, sve ono o čemu je pisao, uključujući i onaj momenat "ponosan što je Srbin", mislim da će se tek u u narednom periodu shvatiti koliko je bio značajan. On je neko ko je vaspitavao generacije, one koji su danas, učitelji, ministri, predsednici, premijeri, muzičari, pevači, vaspitavao je generacije koje danas odlučuju o sudbinama naroda na Balkanu - zaključio je Đorđe David i dodao da će Borin značaj biti prepoznat u vremenima koja dolaze.