Autor: Informer.rs

06.09.2024.

16:11

Foto: informer/ printskrin

Džet set

Ovaj omot Riblje Čorbe napravio je pravu revoluciju u Jugoslaviji: Otkriveno značenje glave kokoške koja izranja iz jajeta

Ovaj treći studijski album postavio je standarde ne samo po pitanju kvaliteta pesama, već i produkcijski, dok je omot albuma, delo Jugoslava Vlahovića, postao neprevaziđen u tadašnjoj muzičkoj sceni.

U to vreme, "Riblja čorba" bila je na vrhuncu svoje kreativne snage. Prethodni albumi, "Kost u grlu" i "Pokvarena mašta i prljave strasti", već su učvrstili poziciju benda kao ključnog aktera jugoslovenskog roka, a "Mrtva priroda" samo je potvrdila njihov status.

Informer

 

Tekstovi Bore Đorđevića, koji je bio poznat po svom beskompromisnom stilu, reflektovali su političke i društvene promene koje su tada oblikovale omladinu. Bora nije oklevao da kritikuje autoritete i sistem, pružajući glas generaciji koja je osećala nezadovoljstvo.

Naslov albuma, "Mrtva priroda", simbolično je prikazivao osećaj stagnacije i pesimizma u društvu, što se direktno ogledalo u Borinim pesmama. Album je postao simbol otpora i refleksija vremena, osiguravši "Riblju čorbu" kao vodeći bend jugoslovenskog roka u to doba.

Informer

 

Po prvi put, na albumu Riblje čorbe našla se pesma koju je u potpunosti napisao gitarista Momčilo Bajagić, "Ja sam se ložio na tebe". Ipak, frontmen Bora Đorđević ostao je glavni autor benda. Album je producirao Džon Mekoj, tadašnji basista "Jan Gilan benda". U svojoj knjizi iz 2011. godine, "Šta je pesnik hteo da kaže", Đorđević se priseća kako je bend odlučio da angažuje Mekoja:

- Izvršni direktor PGP-RTB-a Stanko Terzić znao je da ima koku koja nosi zlatna jaja u svojim rukama, pa je izdavačka kuća platila naše putovanje u London kako bismo našli producenta, kao i studio za snimanje… Čim smo sleteli na "Hitrou", kupili smo primerke dva najvažnija muzička magazina na svetu – "New Musical Express" i "Melody Maker". Pogledali smo top-liste. Oba magazina su imala najnoviji album Gilana na vrhu. Izdala ga je "Virgin Records", producent je Džon Mekoj. To je naš producent, odlučili smo.

Informer

 

Album "Mrtva priroda" predstavljao je savršen spoj sirove energije i hard rok elemenata, što je bendu omogućilo da kreira pesme koje su bile istovremeno teške i melodične. Ovaj album, obožavan od publike, a pesme su postale legendarne. Od uvodne numere "Volim, volim, volim žene", koja je osvojila energičnim ritmom, preko kultnih pesama "Ja sam se ložio na tebe" i "Na zapadu ništa novo", album je postao neizostavni deo svakog koncerta "Riblje čorbe".

Informer

 

Omot, koji je osmislio legendarni dizajner Jugoslav Vlahović, postao je simbol albuma i jedan od najprepoznatljivijih u domaćoj rok muzici. Fotografija je jednostavna, ali efektna – iz jajeta na crnoj pozadini izranja glava kokoške sa otvorenim kljunom, delujući kao da vapi za hranom ili viče. Vlahović, koji je osmislio omote za svih 25 albuma "Riblje čorbe", priseća se kako je ovaj omot napravio revoluciju u vizuelnom predstavljanju muzike.

Vlahović je u jednom intervjuu opisao da je inspiraciju za omot pronašao u jednostavnosti i simbolici. Kokoška iz jajeta može se tumačiti kao metafora za rađanje nečeg novog, buntovnog, što je savršeno oslikavalo sadržaj i duh albuma.

Informer

 

– Ima ono: “da li je starije kokoška ili jaje”, meni je to vizuelno bilo zanimljivo. Neobičnost te scene, glava kokoške izlazi iz jajeta, a ne neki kljunić malog pileta. Ta neočekivanost je važna u grafičkom dizajnu, pa sam pomislio da će privući pažnju.

Poznati ilustrator i karikaturista dodaje da taj omot nije odjeknuo samo u našoj javnosti.

– Peca Popović mi je pričao da su na najvećem evropskom muzičkom sajmu „Midem“ u Kanu, posetioci dolazili na jugoslovenski štand, gde su se nalazile i ploče PGP-a i drugih, i pokazivali na taj omot koji je bio tu okačen. Na kraju je taj omot i ukraden što se tamo stvarno retko dešava – kaže Vlahović kroz smeh za domaće medije.

Godine 2015, omot albuma "Mrtva priroda" rangirana je na 8. mestu liste 100 najboljih omota albuma jugoslovenskog roka, koju je objavio veb magazin "Balkanrock".

Podsetimo, sahrana Bore Đorđevića održaće se sutra, 7. septembra, na Centralnom groblju u Čačku u 14.30 časova, a opelo će početi u 14.00 časova.