07.09.2024.

10:38

Foto: wikipedia-ataimages

Džet set

Završena komemoracija Bori Đorđeviću: Uskoro počinje opelo legendarnom muzičaru

Legendarni muzičar Bora Đorđević, poznat i kao Bora Čorba, danas će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u rodnom Čačku, a pre sahrane održaće se komemoracija koja će početi u 11.00 časova u Domu kulture.

12.04 - Nikola Selaković, ministar kulture u Vladi Republike Srbije održao je govor.

- Teško mi je, ali moram da se oprostim u ime predsednika Vučića od našeg legendarnog Bore. Bora je živeo ono što je pevao, a mi smo živeli u tim pesmama i doživljajima. Rečima je slikao onako baš kako jeste, sve izgleda lako kada su geniji sa nama, a sada znamo koliko je to teško. On je opominjao i jadovao nas, uvek sa mnogo ljubavi za svoju zemlju. Podelio nam je širinu svog dara i učinio nas da stvarno živimo. Spojio je mnoge generacije, vitez, Čačanin, zvezdaš, Srbin, roker. Tražimo od njega oprost za sve kada smo ga uvredili. Učio nas je i učio je mnoge. U nadi da će iz njegovih stihova izaći mnoga pokolenja koja će stvarati i voleti Srbiju kao što je on činio. Neka mu je večna slava i hvala, neka nas gleda sa anđelima - rekao je Selaković. 

11.55 - Dragi Jelić, osnivač YU Grupe, oprostio se poslednji put od svog prijatelja i kolege Bore Đorđevića

- Vi koji ga dobro znate, koji ste došli danas da zajedno odamo počast čoveku koji nikada nije bio namršten i uvek je bio raspoložen, odličan pesnik. Moram da se setim nekih momenata i detalja. Jednom prilikom sam mu rekao, onaj tekst koji si napisao, "a banki je 7", prošlo je već to vreme, banki je osam već. Razgovarali smo preko telefona, a on je tada zaćutao i dao sebi vreme da razmisli. Rekao mi je da pevam banki je osam, a da kad zaćutim publika će znati šta da mi odgovori. Usaglasili smo se da taj tekst ostane u orginalu. S obzirom da sam 10 godina stariji od Bore, imam još nekoliko godina. Boro, ako postoji mesto gde možemo da se sretnemo, srešćemo se jednog dana, dotle zbogom - rekao je čuveni roker.

11.45 - Prisutnima se obratio i Vicko Milatović, jedan od osnivača "Rilblje čerbe". 

11.41 - Nikola Zorić, član "Riblje čorbe", održao je emotivni govor.

- Dragi prijatelji, imao sam tu čast da u okviru grupe "Riblja čorba" budem uz Boru pune 22 godine, da ga upoznam i da ga shvatim.  Bore više nema, svet ga više nema, obezglavljeni smo - to su rečenice koje će zauvek ostati u mom sećanju. Pre tri godine Bora je napisao pesmu za naš poslednji album. Bilo je teško ispratiti njegove duboke misli i emocije. Album "Ljubav i smrt" ostaće nam kao zaveštanje da ga podelimo sa vama. Porodica Bore Đorđevića i grupa Riblja čorba imaće tu čast i odgovornost da Borine uspehe, priznanja i dostignuća čuvaju i neguju sa posebnom pažnjom, na pravi način.

11.26 - Gradonačelnik Čačka i Borin prijatelj održao je govor.

- "Biti Čačanin je stanje duha", tako si govorio. Sve što si naučio naučio si u Čačku. Voleo si svoj rodni grad svakoga dana, gde god da si se zadesio. Nikada nisi zaboravio mesto na kom si odrastao. Ponosni smo što smo imali ovakvog umetnika, čoveka, rodoljuba i patriotu. Govorio si: "Prvo sam Čačanin, Srbin, pa tek potom roker". Bio si buntovnik i sa i bez razloga, ali u vek pravo u oči i lice. Svrstao si se uz veliku Nadeždu Petrović i Disa i velikane koje je Čačak iznedrio. Imao sam tešku dužnost da te ubeđujem da ne idemo na groblje, da će doći kad-tad. Uspevao sam godinama da te ubedim u to. Sam si odabrao svoju večnu kuću. Šarmer, nestvarno dobar čovek, plemenit, koji je utemeljio rok kulturu u čitav region. Mi Čačani možemo samo da mu budemo zahvalni.

Informer

 

11.10 - Rok muzičar i Borin kolega Goran Šepa, poznatiji kao Gale Kerber, došao je na komemoraciju.

Informer

 

10.59 - Došao je i Nikola Selaković, ministar kulture u Vladi Republike Srbij

10.55 - Na video-bimu se prikazuju Borine fotke.

10.53 - Boris, Đorđevićev sin, sa suzama u očima prima saučešća.

10.52 - Borina supruga Dubravka je vidno utučena stigla na komemoraciju i sve vreme plakala.

Informer

 

10.47 - Stigao je Zoran Dašić Daša, muzičar i vođa grupe "Legende".

Informer

 

10.44 - Od muzičara došao je i Dejan Petrović, srpski trubač.

Informer

 

10:35 - došao je i gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Informer

 

10:32 - Među prvima je na komemoraciju stigao Borin kolega i prijatelj Miroslav Ilić.

10: 28 - I dalje je otvorena knjiga žalosti u koju se građani neprestano upisuju.

Podsetimo, Bora je preminuo nakon petnaestodnevne borbe za život u bolnici u Ljubljani u kojoj je živeo, ali će biti sahranjen u Srbiji.