Autor: Informer/D.G.

13.10.2024.

08:01

Foto: EPA

Džet set

"Silom su ušli, mnogo toga je uzeto iz kuće": Bratanac Esme Redžepove o njenom nasledstvu, sudskom sporu i zapuštenom domu u Skoplju

Pevačica Esma Redžepova, ostavila je neizbrisiv trag na svetskoj muzičkoj sceni, a nakon njenog odlaska ostala je nejasna sudbina njenog nasleđa. Njena kuća u Skoplju, koja je nekada bila dom pun uspomena na jednu od najvećih vokalnih legendi regiona, danas je simbol propadanja. Batanac Esme Redžepove, Muamer Ramuš, poznatiji kao Cirko, govorio je za srpske medije o trenutnom stanju imovine, nasledstvu, kao i o sudskim sporovima koji se vode zbog njenog nasledstva.

- Kuća je stvarno zapuštena. Znam da su neki silom ušli, ima dosta ukradenih elemenata - nošnje, ploče, uspomene, plakati, medalje... Mnogo toga je uzeto iz kuće i o tome se takođe vodi sudski spor. Što se groba tiče, tačno je da je na početku bilo zapušteno, sada je poprilično sređen i mislim da je to njena bliža familija sredila. Čeka se sudska podela, kako će se završiti i ko će uzeti u svoje ruke da to profunkcioniše - ispričao je Cirko.

Informer

 

Nasledstvo Esme Redžepove, prema Cirkovim rečima, predmet je složenog pravnog procesa koji uključuje njenu užu porodicu, organizacije, ali i samu državu Severnu Makedoniju. Iako se spekulisalo da je Esma svu svoju imovinu testamentom prepisala državi njen bratanac nije mogao to da potvrdi.

- Vodi se sudski spor oko nasleđa - od kuće, imovine, muzičkih prava. Sud odlučuje ko je pravi naslednik, da li je to država, neko od usvojene dece ili uža porodica. Nisam video taj testament. Ljudi pričaju i pišu sve te stvari, ali ja ne znam tačno, zato se i vodi sudski spor o tome ko je pravni naslednik svega što je posedovala Esma - rekao je Cirko za Telegraf, napominjući da se čeka konačna sudska odluka.

Esma Redžepova je tokom života usvojila 48-oro dece, od kojih su mnogi nastavili njen muzički put. 

Informer

 

- Sa nekom decom koja je ona priznala i usvojila sam u kontaktu, neki od njih nisu tu, neko živi u inostranstvu, ali zbog obaveza, što privatnih, što familijarnih, nismo u svakodnevnom kontaktu, ali kad se pruži prilika nađemo se, ispričamo, evociramo uspomene kako je bilo u to vreme i to je jedna tema tog razgovora, a to su Esma Redžepova i Stevo Teodosievski - istakao je Cirko, pa dodao:

- Uspešni su, njen sin Simeon, koji je ostao ovde. Ima svoju produkciju i radi u Belgiji. Neki od starijih muzičara više nisu sa nama, dok su drugi veoma uspešni. Postoji i pevačica koja je nasleđuje, koja je uz Esmu naučila repertoar i nastavila da izvodi pesme koje je Esma pevala - zaključio je Cirko, potvrđujući da Esmin muzički nasleđeni bend i dalje funkcioniše, prenoseći njene pesme na nove generacije.