09.09.2015.

20:48

Foto:

Hronika

PALJENJE AMBASADA Oslobođeni traže milionsku odštetu

Radost optuženih posle čitanja uslovnih kazni na koje je većina njih osuđena. Ipak, njihovi branioci nisu zadovoljni odlukom suda.

- Vrlo odgovorno tvrdim da je ovo još jedna politička presuda koja ne služi na čast Srpskom pravosuđu, ovo je presuda koja je direktno rezultirala pritiskom američke države i američke ambasade. Momci koji su danas osuđeni su osuđeni bez i jednog dokaza - ističe advokat Dušan Mašić. 

Branioci kažu da su njihovi klijenti osuđeni na kazne kakve bi dobili za neki bezazleniji saobraćajni prekršaj. Presudu vide kao pokušaj kompromisa. 

- Nemam drugog objašnjenja nego da kažem da je sud pokušao da na svaki način izbegne oslobađajuće presude kakve su bile nužne u ovoj situaciji, jer bi u toj situaciji oslobađajućih kazni, sud morao da plati svakom od okrivljenih najmanje po milion dinara - kaže Želimir Čabrilo. 

Advokati dvojice oslobođenih, Aleksandra Ercega i Dušana Sedlara, najavljuju da će tražiti odštetu od države za svoje klijente. 

- Svakako će biti milionska, a videćemo koliko, ne mogu da prejudiciram. Pazite, radi se o mladom čoveku koji je veliki stručnjak i kome je budućnost na ovaj način dosta, dosta ugrožena. Kažem vam, tih par godina dok je njegovo ime provlačeno, čak i u njegoviom stručnim krugovima, na ovaj način je potpuno neprimereno - ističe Milanče Miladinović. 

Više javno tužilaštvo u Beogradu zimus je pokrenulo novu istragu o tome ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga Kosovo je Srbija. 

U toku je predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije, Borivoja Tešića, koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića.

Tagovi: