29.04.2016.

23:22

Foto:

Hronika

RADOVAN KARADŽIĆ NASTAVLJA BORBU: Objavite moj razgovor s Deronjićem

U zahtevu se podseća da je odluka Sudskog veća da je Karadžić bio deo proširenog zločinačkog poduhvata s ciljem ubistva muškaraca u Srebrenici zasnovana prvenstveno na zaključcima izvučenim iz transkripta ovog telefonskog razgovora.

Kako je zaključilo Sudsko veće, tokom razgovora Karadžić je rekao Deronjiću smernicu da zarobljnici treba da budu prebačeni u Zvornik, "što pokazuje mimo svake osnovane sumnje saglasnost optuženog na proširenje cilja, odnosno na ubistvo bosanskih muslimana". 

- Ovakvo tumačenje transkripta telefonskog razgovora, koje je poslužilo kao osnova za presudu Karadžiću za genocid je veoma nebezbedno- navodi se u zahtevu koji je potpisao član Pravnog tima savetnika Radovana Karadžića. 

KARADŽIĆ PORUČIO SUDIJAMA: Presuda protiv mene je MONSTRUOZNA - pustite me na slobodu da spremim žalbu!

U zahtevu se ističe da je snimak razgovora koji je presretnut u odnosu na transkript od suštinske važnosti te da je sam Deronjić, svedočeći na suđenju Slobodanu Miloševiću, naveo da je shvatio da je Karadžić mislio da zatvorenike treba prebaciti u vojni zatvor u Batkoviću. 

Karadžić smatra da je ovaj snimak od suštinske važnosti za njegovu žalbu jer se presuda u njegovom slučaju bazira na transkriptu tog razgovora, dodajući da nikada nije naredio prebacivanje zatvorenika u Zvornik, gde su pogubljeni, već je naredio prebacivanje u zatvor u Batković kod Bijeljine gđe će biti bezbedni, i u kome je bila inspekcija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. 

POSLAO MOLBU TRIBUNALU: Karadžić traži puštanje na privremenu slobodu

U zahtevu se podseća da je osoba koja je presrela razgovor i napisala transkript rekla da je razgovor sniman i da snimak postoji i, verovatno, ga poseduje tužilaštvo. 

- Tehničke mogućnosti koje nisu postojale 1995. godine kada je razgovor presretnut sada mogu da pruže mogućnost stranama u sporu da bolje čuju šta je stvarno rečeno u tom razgovoru- navodi se u zahtevu. 

Deronjić je bio optužen pred Haškim tribunalom za progon i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH. On je preminuo 19. maja 2007. godine.

Tagovi: