07.07.2016.

21:49

Foto:

Hronika

MASAKRIRAO SRBE, DOBIO SVEGA 10 GODINA? Sud u Austriji osudio svog državljanina zbog zločina tokom rata u BiH!

Austrijanci su Mujanovića, koji je u međuvremenu dobio austrijsko državljanstvo, teretili za 16 ubistava, trostruki pokušaj ubistva i podmetanje požara!

Nermin je do kraja suđenja negirao da je učestvovao u napadu na srpsko selo Serdari na teritoriji Kotor Varoši, koji se dogodio 17. septembra 1992. Tada je oko 20 muslimana ubilo sedam muškaraca, sedam žena i dvoje dece, troje Srba su ranili, a zatim su zapalili šest kuća. Masakr su počinili iz osvete za prethodni srpski napad na muslimansko selo.

16 osoba srpske nacionalnosti ubijeno je u selu Serdare kod Kotor Varoši

Suđenje za masakr u Serdarima počelo je u decembru prošle godine. Tokom 23 dana saslušano je oko 30 svedoka, koji su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisete događaja jer je prošlo mnogo godina. Međutim, bilo je i izjava koje su direktno teretile optuženog.

Porota je jednoglasno ocenila da je Austrijanac bosanskog porekla kriv i odbacila tezu da je ovaj zločin zastareo. Mujanovića su osudili na 10 godina zatvora i odlučili da se žrtvama napada koje su preživele isplati po 1.000 evra odštete za pretrpljeni bol.

Informer

Zanimljivo je da je Haški tribunal odbacio ovaj slučaj, ali ga je austrijsko pravosuđe preuzelo jer mu je promenilo kvalifikaciju - okarakterisalo ga je kao masakr, a ne ratni zločin.
Austrijanci su, inače, Nermina otkrili kada se pre dve godine u Sarajevu sudilo četvorici vođa masakra. Tokom suđenja pojavilo se i ime Austrijanca bosanskog porekla koji živi u Lincu, što je dovelo do njegovog hapšenja.

Tagovi: