23.11.2016.

11:16

Foto:

Hronika

DEVOJKE, PAZITE SE! Opasan narkotik u Beogradu - ZAPLENJENO 4,5 LITARA DROGE ZA SILOVANJE!

Policija je prekjuče na tri lokacije u Beogradu zaplenila 4,5 litara droge za silovanje, takozvanog tečnog ekstazija, a uhapšena su četvorica prodavaca ovog narkotika!

Samo par mililitara ove droge, koja se žrtvi podmetne u piće, dovoljno je da izazove omamljenost i potpunu amneziju u trajanju do šest sati!

Tečni ekstazi nije jeftin, a jedna flašica ove droge u uličnoj prodaji vredi stotinak evra

Nakon što je silovana, žrtva nije svesna ni ko ju je, ni kad, ni gde zlostavljao.

Krili je u flašama

Izvor iz istrage objašnjava da je reč o supstanci gamahidroksibutirat (GHB), u svetu poznatoj pod uličnim imenima "dži", tečni ekstazi ili droga za silovanje.

- U centru Beograda u ponedeljak su uhapšena četvorica dilera koji su u stanovima krili ovu drogu u staklenim flašama, apotekarskim flašicama i jednoj metalnoj kantici. U stanu u Ulici Mihaila Bogićevića, kod Glavne železničke stanice, uhapšeni su Uroš Kosanović (33), Slavko Varničić (34) i Željko Radujković (27). Pregledom stana koji su iznajmljivali pronađena su dva litra gamahidroksibutirata (GHB), kao i manja količina amfetamina, ketamina i vaga za precizno merenje - kaže naš sagovornik iz istrage.

Informer

Istog dana u Nemanjinoj ulici, kod Slavije, uhapšen je i Dragan Nasković (44).

- Kod njega je pronađeno deset flašica GHB-a, ukupne zapremine 180 mililitara. Kad su operativci ušli u njegov stan u Ulici Zdravka Čelara, pronađeni su i kanta sa 2,33 litra te droge, 83 staklene flašice, 56 poklopaca sa pipetom i tri šprica koji su korišćeni za pakovanje narkotika - kažu u policiji.

Neophodna kvalitetna laboratorija za proizvodnju

Dragutin Rajevac, magistar farmacije, kaže da bi za proizvodnju ove droge bila neophodna kvalitetna laboratorija.

- Ukoliko je reč o kvalitetnom GHB-u, ne verujem da je proizveden u kućnim uslovima. Da bi se nešto napravilo kvalitetno, moraju da se ispoštuju neki standardi - kaže Rajevac.

Pronađena droga je čuvana uglavnom u staklenim flašama, jer bi tanju plastičnu flašu ova supstanca "nagrizla".

Ovo, nažalost, nije prvi put da je zaplenjen GHB u Srbiji, ali je ova poslednja zaplena bila daleko najveća.

Informer

Inače, GHB u veoma maloj količini, od jednog mililitra, izaziva blažu euforiju, kao kod pijanstva, ali u većoj količini izaziva amneziju.

Činjenice o GHB-u

* 1-2 mililitra GHB-a izaziva euforiju i osećaj sličan pijanstvu, mogu se javiti manje halucinacije i dovodi do povećanja libida

* 2-5 mililitara GHB-a dovodi do amnezije u periodu od tri do šest sati, a konzument za to vreme ima izraženu potrebu za seksom. Nakon toga javlja se mučnina kao nakon pijanstva

* 5 i više mililitara GHB-a može dovesti do usporenog rada srca, nesvestice, u nekim slučajevima i do smrti

* stalna upotreba GHB-a izaziva zavisnost i osobe koje nakon toga prekinu uzimanje imaju blažu apstinencijalnu krizu

- Ova droga je bez boje i skoro bez mirisa, pa kad se nekom podmetne u piće, ne može da se primeti. Kad se stave u piće samo dva do tri mililitra, posle desetak-dvadesetak minuta žrtva oseća omamljenost, ponekad mučninu, a zatim gubi pamćenje. Dejstvo droge može da traje i do 11 sati, ali pamćenje se vraća posle tri do šest sati. Žrtva se uopšte ne seća šta se u međuvremenu dešavalo. Zbog ovakvog dejstva ovu drogu često koriste silovatelji, koji neopaženo žrtvi sipaju GHB u piće. Kad narkotik počne da deluje, odvode je negde i siluju. Nakon toga žrtvu vraćaju na mesto gde su je pokupili. Kad dođe sebi, žrtva uvidi da je seksualno zlostavljana, ali nema pojma ko joj je to i gde uradio - navode u policiji.

Kućna laboratorija

Policijski ekspert Marko Nicović kaže da tečni ekstazi, kao i sve druge sintetičke droge, može da se napravi u kućnim uslovima.

- Dobar hemičar može da napravi GHB u kućnim uslovima. Ova droga se obično pakuje u flašice sa nalepnicama s natpisom "kapi za nos" ili "kapi za oči", ili se na flašice stavljaju etikete etanola, medicinskog alkohola, ili bilo koje druge dozvoljene supstance. GHB nije jeftin, a jedna flašica ove droge u uličnoj prodaji vredi stotinak evra - kaže Nicović.

Informer

 

Tagovi: