06.12.2016.

19:24

Foto:

Hronika

(FOTO) KOŠMAR NA DUNAVU, ISPOVEST PREŽIVELOG NAUTIČARA: Ni sam ne znam kako sam isplivao na površinu!

Ukrajinski teretni brod koji je gurao natovarene barže pregazio je prekjuče na Dunavu kod Pančeva jahtu u kojoj su bili Milenko Uvalina (57) i njegov prijatelj Igor Jankov (52)!

Milenko je pao u reku i nestao, a Igor se čudom spasao iz potonulog broda i oporavlja se u bolnici od promrzlina!

Treći udes na reci za mesec dana

Tragedija kod Pančeva je već treći udes brodova na Dunavu u poslednjih mesec dana. Prvo se 3. novembra brod "Beograd X" preduzeća "Ivan Milutinović PIM" iz Beograda prevrnuo i potonuo kod Smedereva, a zapovednik broda Milan Brzaković (35) i upravitelj stroja Nikola Kosovac (49) su se udavili. Samo deset dana kasnije, brod "Beograd 2" istog preduzeća prevrnuo se kod Donjeg Milanovca, a dva člana posade su, na sreću, uspela da se spasu.

Ispao sa broda

Tragedija se dogodila oko 17 sati, nedaleko od ušća Tamiša u Dunav kod Luke Pančevo. Igor nam je juče ispričao da mu nikako nije jasno kako teretni brod nije opazio njihov brod dug 12 metara, koji je bio osvetljen.

- Mnogo puta smo se Milenko i ja vozili Dunavom iz čistog uživanja. Nismo ribari, već volimo da se provozamo njegovim brodom. Baš smo krenuli kućama i hteli smo iz Dunava da uplovimo u Tamiš kad je na nas naletela barža koja je plovila nizvodno - priseća se Igor.

Ogromni teretnjak je, kaže, bukvalno prešao preko njih.

- Milenko, koji je upravljao našim brodom, pao je na pod kabine od udarca. Tad sam ga i poslednji put video. Ne znam ni sam kako sam uspeo da otvorim vrata od kabine i da ispadnem napolje. Upao sam u vodu i nemam pojma kako sam uspeo da isplivam na površinu. Iz vode me je posle izvukao neki ribar, koji mi je prišao svojim čamcem - priča Igor.

Novak Đurović

Ekipa Hitne pomoći prevezla je promrzlog Jankova u pančevačku bolnicu.

Doktor Minja Stojanović, načelnik hirurgije, kazao nam je da Jankov, osim promrzlina, nema druge povrede.

Upao sam u vodu i nemam pojma kako sam isplivao na površinu. Iz vode me je posle izvukao neki ribar

Igor Jankov

- Zadobio je pomrzline prvog stepena. Njegovo stanje je stabilno, ali biće zadržan nekoliko dana na opservaciji - naveo je Stojanović.

Teretni brod koji je pregazio jahtu nije se zaustavio posle sudara, već je nastavio plovidbu kao da se ništa nije desilo.

Ima oštećenja

U policiji pretpostavljaju da je teretni brod samohotka sa ukrajinskom posadom prethodnu noć provela u Grockoj, a zatim je krenula nizvodno Dunavom.

- Taj brod je posle sudara lociran kod Smedereva i na njemu su uočena oštećenja od udarca. Veštačenjem pronađenih tragova biće sa sigurnošću utvrđeno šta se desilo. Prema izjavama posade te samohotke, oni ni u jednom trenutku nisu napuštali plovni put i bili su vidno obeleženi. Istraga će utvrditi da li je brod kojim je upravljao Milenko Uvalin presekao putanju teško natovarenim baržama, što je dovelo do tragedije - kazao je naš izvor iz istrage. 

Tagovi: