13.12.2016.

09:16

Foto:

Hronika

KAKO VAS, BRE, NIJE SRAMOTA! Pijan vozio 175 km/h, UBIO TROJE LJUDI, sud mu dvaput smanjio kaznu!

1,47 promila alkohola u krvi imao je Despot u trenutku udesa

Apelacioni sud u Novom Sadu po drugi put je smanjio kaznu za godinu dana Despotu Vraniću (21) iz tog grada, koji je u junu 2014. vozeći pijan i brzinom od 175 kilometara na sat usmrtio troje mladih ljudi! Obesni vozač će po novoj pravosnažnoj presudi provesti samo šest godina na robiji.

Vranić je, naime, prošle godine prvo bio osuđen na osam godina zatvora zbog učestvovanja u kobnoj saobraćajnoj nesreći, a potom mu je na novom suđenju smanjena kazna na sedam godina. Apelacioni sud u Novom Sadu je novom presudom potvrdio da je Vranić kriv za saobraćajnu nesreću, ali je ovog puta uvažena žalba branioca, u kojoj je navedeno da sud nije u dovoljnoj meri cenio uticaj drugog učesnika.

Vranić na sudu: Nisam kriv!

Despot Vranić je u završnoj reči na suđenju izjavio da bi više voleo da je i on nastradao umesto Aleksandra Marića, Milice Ležimirac i Vladice Matovića, ali da ne priznaje krivicu.
- Po ko zna koji put ponavljam da se ne osećam krivim za saobraćajnu nezgodu. Izražavam duboko žaljenje zbog nastradalih. Više bih voleo da sam poginuo tada nego da prolazim kroz ovo - rekao je on.
Vranić je osporavao i da je bio pijan, tvrdeći da je konzumirao alkohol odmah posle udesa, ali tužilac Ljiljana Tomić je izjavila da su veštaci ipak utvrdili da je on u krvi imao oko 1,4 promila alkohola pre sudara.

- Ceneći žalbene navode branilaca, veće Apelacionog suda je našlo da prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio intenzitet doprinosa saobraćajnoj nezgodi vozača drugog automobila, koji je u raskrsnicu ušao na crveno svetlo i time u značajnoj meri doprineo da dođe do nezgode - navodi se u presudi Apelacionog suda.

Saobraćajna nesreća se, podsetimo, dogodila 8. juna 2014. godine oko dva sata posle ponoći na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja u Novom Sadu. Vranić je pijan vozio "audi A8" brzinom četiri puta većom od dozvoljene i udario u "golf", u kom su na mestu poginuli Vladica Matović (20), Milica Ležimirac (20) i Aleksandar Marić (20). Snimak stravičnog sudara, koji se ubrzo pojavio u medijima, užasnuo je javnost u Srbiji i regionu.

Na glavnom pretresu iznet je podatak da je Vranić imao 1,47 promila alkohola u krvi u trenutku nesreće, a sudski veštaci su naveli da je vozio brzinom 175 kilometara na sat.

Vranić će u kućnom pritvoru ostati dok ne bude sproveden u zatvor na izdržavanje kazne
Navod iz presude

Vranić je u raskrsnicu ušao na trepćuće zeleno svetlo svojim "audijem A8", dok je "golf" u kom su se nalazili Matović, Ležimirac i Marić u trenutku nesreće prošao kroz crveno svetlo.

Apelacioni sud je Vraniću u kaznu uračunao i vreme koje je proveo u kućnom pritvoru i pod elektronskim nadzorom, i to od od 9. juna 2014. do letos, kad je osuđen po drugi put.

- Vranić će u kućnom pritvoru ostati dok ne bude sproveden u zatvor na izdržavanje kazne - naveli su u Apelacionom sudu.

 

 

 

Tagovi: