08.06.2017.

21:57

Foto:

Hronika

ŽENA IZUDARALA MUŽA ŠTANGLOM, PA OPTUŽENA ZA NASILJE U PORODICI: Novi propisi važe i za 'slabiji pol'!

Beograđanka Dušica M. sa beogradske Čukarice prva je žena u Srbiji kojoj je izrečena mera zabrane približavanja i komunikacije po novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici!

Ona je u ponedeljak uveče svog supruga, sa kojim inače više ne živi, prebila metalnom šipkom i nanela mu teške povrede.

Kako saznajemo, njih dvoje su godinama imali izuzetno turbulentan emotivni odnos, u kom je uglavnom ona bila žrtva, sve do ponedeljka uveče kad joj je "pukao film".

Burna veza

Dušicu M. zbog prebijanja supruga čeka i krivična prijava za nanošenje teških povreda, a ukoliko prekrši izrečenu zabranu, dobiće momentalnu kaznu zatvora u trajanju od 60 dana.

Na desetine zabrana u prvoj nedelji: Tuku muževi žene, ali i sinovi očeve

U prvih sedam dana primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u Srbiji je izrečeno nekoliko desetina hitnih mera, od kojih je već prvog dana broj bio dvocifren. Policija je najčešće izricala mere zabrane kontaktiranja i prilaska, a u slučajevima kada parovi i porodice žive zajedno dolazilo je i do iseljenja iz stana. Sve mere izrečene su muškarcima, osim slučaja Dušice M. sa Čukarice. Veliki broj nasilnika ove sankcije nije shvatio ozbiljno i kršili su zabrane, pa su zbog toga završili iza rešetaka na 60 dana. Da ove mere nisu obuhvatale isključivo muževe i žene, svedoči primer iz Zemuna, gde je posle fizičkog napada na oca sin dobio zabranu kontaktiranja i prilaska.

Klinički psiholog Milan Kostić kaže za Informer da je nasilje žena nad muškarcima u Srbiji dosta retko zbog patrijarhalnog sistema, u kom pripadnice "slabijeg pola" imaju mentalnu blokadu da fizički krenu na svog muža.

- Ova mera je odličan primer da Zakon neće biti diskriminatorski i da će se država boriti sa svim nasilnicima u porodici, makar to bile i žene. Ruku na srce, ne znam u praksi mnogo primera za nasilje žena nad muškarcima i to je još uvek u Srbiji retko. Ipak smo mi patrijarhalan sistem u kome mnogo toga zavisi od muškaraca, i žene se samim tim osećaju inferiorno i imaju mentalnu blokadu da fizički krenu na svog supruga. Međutim, takve stvari sigurno postoje, ali mi za njih nismo čuli jer je muškarca sramota da prijavi da ga je žena tukla i da u društvu ispadne mekušac i šonja. Zbog toga je ovaj zakon važan da se i ti muškarci oslobode i prijave problem koji imaju bez straha da će ih neko osuditi ili ismevati - jasan je Kostić.

Trpela nasilje

Psiholog Aleksandra Janković tvrdi za naš list da je ovoliku fizičku brutalnost kod Dušice M. izazvalo upravo muževljevo dugogodišnje maltretiranje i da se u budućnosti mora povesti računa o ovom paru da ne bi došlo do osvete jačeg pola.

Tagovi: