22.12.2017.

00:09

Foto:

Hronika

SRBI PRVI U REGIONU: Policija uvela SOS liniju za hitnu psihološku pomoć!

Kako Informer ekskluzivno saznaje, Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju uvelo je telefonsku liniju za  Hitnu psihološku pomoć u izrazito stresnim situacijama za zaposlene u MUP-u , koja je dostupna 24 časa sedam dana u nedelji.

- Hitna psihološka pomoć je namenjena osobama koje pomišljaju na samoubistvo,imaju nameru da počine nasilje u porodici ili drugi oblik nasilja, zatim onima  koji su  doživeli gubitak člana porodice ili bliske osobe ili  su doživele razočarenje visokog intenziteta. 

Takođe, ova linija je namenjena i onima koji imaju saznanje o svojoj teškoj bolesti ili bolesti bliske osobe ili se osećaju izrazito tužno, nesrećno, uznemireno, bespomoćno, bez izlaza ili očajno – kaže za Informer Nenad Ljubišić, predsednik Sturkovnog udruženja policije “ Arčibald Rajs” , čije je sedište u Novom Sadu

Siniša Kosić


On nam objašnjava da je zamišljeno da uloga psihologa i socijalnog radnika bude da  pruži prvu psihološku pomoć zaposlenima u izrazito stresnoj situaciji, a ne da rešava konkretne probleme.

- Za sva pitanja koja nisu iz domena hitne psihološke podrške ,  zaposleni mogu zakazati razgovor sa psihologom ili socijalnim radnikom u prostorijama Odeljenja za psihološku prevenciju, radnim danima u periodu od 08:30-15:00 časova. 

U skladu sa etičkim kodeksom i zakonom, psiholog i socijalni radnik pri saznanju da osoba ima tendenciju da povredi sebe ili drugog, kao i pri saznanju o činjenju ili već učinjenim krivičnim delom,  u obavezi su da prosledi informacije nadležnoj službi , odnosno, Operativnom centru – ističe Ljubišić.

 Iz Udruženja, na čijem je čelu, naglašavaju da je veoma je bitno što je MUP Srbije prepoznao važnost psihološke prevencije i kao segment unapređenja ljudskih resursa i brige o svojim zaposlenima, naročito policijskih službenika koji primenjuju policijska ovlašćenja,a čija profesija spada među pet najstresnijih zanimanja na svetu.

- Imajući to na umu, policajcima je sada konačno data mogućnost da, ukoliko osete potrebu ili psihološku krizu,  u svako doba mogu da porazgovaraju sa stručnim licima ili zakažu razgovor i savetovanje – zakljčuje naš sagovornik.

Tagovi: