14.05.2018.

19:37

Foto:

Hronika

SARADNIK NARKO-BOSA OSUĐEN NA ŠEST MESECI: Dejvid Kembel uhapšen u Beogradu sa australijskim "kraljem kokaina" SKLOPIO NAGODBU!

Australijanac Dejvid Kembel (49), koji je u januaru uhapšen u beogradskom hotelu "Metropol" sa narko-bosom Tristanom Votersom (35), osuđen je na šest meseci robije zbog posedovanja nelegalnog oružja. Njemu je ova kazna izrečena jer je sa beogradskim Višim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, po kom je odmah i upućen na izdržavanje kazne u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

Sporazum
Osnovni razlog za sporazum o priznanju krivice bio je da on što pre bude izručen
 Advokat Predrag Vasović

Osim Votersa i Kembela, u spektakularnoj akciji srpske policije uhapšen je i Rohan Arnold (44), takođe iz Australije. Policija je tada kod njih pronašla torbu sa gotovo 700.000 evra u različitim valutama, za koje se sumnjalo da potiču od trgovine narkoticima.

Branio se ćutanjem

Iako je Dejvid Kembel od samog početka bio sumnjičen da je pištolj koji je policija pronašla u automobilu koji su koristili Australijanci njegov, on je to tek sada priznao.
- Inspektori nisu kod njih pronašli nikakve narkotike, ali je pronađena velika količina novca, kao i pištolj sa 13 metaka. Bilo je jasno da je to Kembelovo oružje, ali on se branio ćutanjem. Eto, četiri meseca od hapšenja on je ipak priznao krivicu - rekao je naš izvor.

700 hiljada evra je zaplenjeno kod uhapšenih

Da je to tačno, za Informer je potvrdio i Kembelov advokat Predrag Vasović.

- Kembel je prihvatio skraćen postupak. Tako da je istina da je moj klijent sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice. Osnovni razlog za to je bio da on ne bi odugovlačio izručenje u Australiju - rekao je advokat i dodao:

- Po tom sporazumu Kembelu je izrečena kazna od šest meseci zatvora i on je poslat na odsluženje u Sremsku Mitrovicu. Odmah nakon isteka kazne on će biti izručen u Australiju.

Što se tiče Rohana Arnolda, "kralja čelika", kako ga zovu u australijskim medijima, on je krajem marta ukazom koji je potpisala ministarka pravde Nela Kuburović izručen u Australiju.

Kako je razotkriven Voters

Australijske bezbednosne službe počele su da pletu mrežu oko Tristana Votersa i njegovih saradnika u aprilu 2017. nakon što je u blizini Sidneja uhvaćena njegova pošiljka od 1,28 tona kokaina! Kokain, spakovan u 2.576 paketa, bio je sakriven u brodskom kontejneru, u tovaru čeličnih cevi, koji je išao iz Kine u Australiju. Droga je imala čistoću 80 odsto, a procenjena vrednost joj je oko pola milijarde australijskih dolara. Australijske službe tada su odlučile da lažiraju krađu tovara droge i da postave klopku šefovima narko-mafije.
- Do Votersa je došla informacija da mu je moćni evropski suparnički klan ukrao kontejner sa drogom i počela je devetomesečna obaveštajna igra, u kojoj su aktivno učestvovale i naše bezbednosne službe. Tristanu je u jednom trenutku ponuđeno da otkupi svoj tovar kokaina, a za mesto sastanka dogovoren je hotel "Metropol" u Beogradu.

S druge strane, branioci narko-bosa Tristana Votersa uložili su žalbu Apelacionom sudu na odluku o izručenju i sada se čeka nova odluka.

Jedva ga otkrili

Podsetimo, australijske bezbednosne službe su na jedvite jade ušle u trag Votersu i njegovim saradnicima Rohanu i Kembelu. A kada su oni otkriveni, odmah je dogovoreno sa srpskom policijom da Voters, Kembel i Arnold budu uhapšeni u hotelu "Metropol".

- Koliko je Tristan Voters bio neuhvatljiv za australijsku policiju, govori i podatak da su oni godinama pokušavali da mu uđu u trag, a da do hapšenja u Beogradu nisu bili sigurni čak ni kako izgleda. Voters je napravio savršenu narko-mrežu, bio je toliko tajanstven da čak ni pojedinci iz vrha ove kriminalne piramide nisu znali da zapravo on vuče sve konce u klanu. U Australiji veruju da je Voters najmoćniji čovek tamošnjeg podzemlja. Tristan uglavnom živi u Dubaiju, gde poseduje lanac hotela, i njegova imovina se procenjuje na više od milijardu dolara - kazao je naš izvor.

Tagovi: