12.07.2018.

15:22

Foto:

Hronika

ZORANU MARJANOVIĆU UKINUT PRITVOR - IZLAZI NA SLOBODU!

Apelacioni sud je usvojio žalbe Marjanovićevih branilaca i preinačio rešenje Višeg suda kojiom mu je privor bio produžen 25. juna, rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

Marjanović je u pritvoru bio od 15. seprembra prošle godine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je inače nakon dopune istrage, podiglo novu optužnicu protiv Zorana Marjanovića kojom ga tereti za svirepo ubistvo supruge Jelene nasipu u Borči 2. aprila 2016. godine.

I novom optužnicom, koja još nije potvrđena, Marjanović se tereti za isto krivično delo - teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

- Nasuprot zaključku prvostepenog suda, Apelacioni sud nalazi da u odnosu na okrivljenog Marjanovića ne stoje razlozi za produženje pritvora, već smatra da okolnosti koje su u ranijem periodu ukazivale na postojanje osnova za pritvor, nisu takvog intenziteta te da samim tim ne ukazuju da je nužno zadržavanje okrivljenog u prtivoru po zakonskom osnovu po kojem je određen (uznemirenje javnosti )-precizirala je Piljić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je nakon dopune istrage, podiglo novu optužnicu protiv Zorana Marjanovića kojom ga tereti za svirepo ubistvo supruge Jelene nasipu u Borči 2. aprila 2016. godine. 

I novom optužnicom, koja još nije potvrđena, Marjanović se tereti za isto krivično delo - teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

U detaljnom obrazoženju ove odluke Apelacioni sud je naveo da je po njegovom nalaženju za ocenu zakonskog osnova po kojem je Marjanoviću određen pritvor neophodno je razdvojiti zakonski odnov za pritvor - uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, od nesporne okolnosti koja se odnosi na zainteresovanost javnosti za ovaj konkretan slučaj, na koji se poziva prvostepeni sud u obraloženju pobijenog rešenja. 

- Dakle, okolnost da je ovaj predmet izazvao veliku pažnju javnosti još od trenutka nalaženja tela sada pokojne Jelene Marijanović i po nalaženju Apelacionog suda uopšte nije sporno. Međutim, prvostepeni sud navedenoj okolnosti daje pogrešan značaj kada je povezuje sa uznemirenjem javnosti koja može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka - smatra Apelacioni sud.

Po njegovom stavu, zaintersovanost ili pažnja javnosti za konkretan slučaj nije isto što i uznemirenje javnosti, budući da zainteresovanost javnosti ne može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, niti zainteresovanost javnosti za kontretan slučaj, koja u ovom predmetu svakako postoji, predstavlja zakonski osnov za dalje zadržavanje okrivljenog u pritvoru.

- Stoga se između navedenih okolnosti mora napraviti jasna razlika, odnosno zainteresovanost javnosti za određeni slučaj se ne može poistovećivati sa uznemirenjem javnosti, budući da je priroda te dve okolnosti različita i da one same po sebi nose različite posledice - naglašava žalbeni sud. 

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već gotovo dve godine.

Njen suprug je uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po dana od ubistva.
On je i pre toga bio privođen ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.
Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom telelvizijskom realiti programu i generalno je svojim istupima skretao pažnju "žute štampe".

PODIGNUTA NOVA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MARJANOVIĆA ZBOG UBISTVA SUPRUGE JELENE!

Tagovi: