23.02.2019.

23:00

Foto:

Hronika

STUDENTA POKOSIO INFARKT U TERETANI! Stefan trčao na pokretnoj traci, zastao i pao mrtav!

Šapčanin Stefan Z. (24), student beogradskog Mašinskog fakulteta, umro je u četvrtak u teretani na Novom Beogradu, najverovatnije od srčanog udara! On je trčao na pokretnoj traci, a u jednom trenutku je zastao i pao mrtav.

Stefan nije bio bodi-bilder i samo je povremeno rekreativno dolazio u teretanu, pa po svemu sudeći nije ni bio svestan da ima slabo srce i da mu preti infarkt ako se izlaže pojačanom fizičkom naporu.

Nije mu bilo spasa

Kako smo saznali, tragedija se dogodila oko 18 sati u teretani na Bulevaru Zorana Đinđića, nedaleko od Studentskog grada, gde Stefan boravi.

Zaposleni iz ove teretane kazali su nam da se sve desilo iznenada i da Stefanu nije bilo spasa.

- Dolazio je samo povremeno kod nas, ali nikad se nije forsirao tokom vežbanja. Uglavnom je koristio traku za trčanje, a tako je bilo i u četvrtak. Trčao je laganim tempom, ali je u jednom trenutku samo stao i pognuo glavu. Tako je stajao mirno, bez reči, možda petnaestak sekundi, a onda se ponovo popeo na traku i krenuo da trči. A onda, posle samo nekoliko sekundi se srušio - objašnjava radnik ove teretane.

Mladić podigao 120 kg i umro

Stefanova smrt podsetila je na tragediju od 2. aprila 2014. u Vranju, kada je srednjoškolac Nemanja Kocić (18) umro tokom treninga u teretani tamošnjeg Sportskog centra. Mladić je pokušao da podigne teg od 120 kilograma, ali se iznenada srušio i na mestu ostao mrtav.

Pored nesrećnog mladića zatekao se i jedan student Medicinskog fakulteta, koji je odmah pokušao da reanimira Stefana. Pozvana je i Hitna pomoć, koja je brzo stigla, ali ni lekari nisu mogli da spasu studenta.

- Lice mu je bilo skroz modro, nije davao nikakve znake života. Lekari su sve pokušali da ga ožive, ali su na kraju mogli samo da konstatuju smrt - kaže naš sagovornik.

Kontrolišite zdravlje

Moma Jakovljević, sportski lekar, kaže da je preminuli student najverovatnije i ranije osećao neke tegobe, ali nije reagovao na njih.

- Na primer, ako ne možete da se popnete peške na treći sprat a da ne pravite pauze jer ste se zadihali i umorili, znajte da ste u problemu. Simptom zamaranja je prvo upozorenje za srčane probleme - objašnjava Jakovljević i dodaje da i rekreativci i profesionalci moraju da se pregledaju pre izlaganja nekom fizičkom naporu:

- Uradite analize krvi, EKG i na kraju ergo-test, odnosno test opterećenja! Ako je sve u redu, bavite se sportom, a ako nije, nemojte! 

STEFANOVIĆ O UBISTVU BUTULIJE: Uzašna tragedija u AMSS, čekaju se rezultati istrage

Tagovi: