03.05.2019.

09:57

Foto:

Hronika

PET MRTVIH ZBOG LOŠEG PUTA I NEISKUSTVA VOZAČA BUSA?! Prvi rezultati iz istrage stravične saobraćajne nesreće kod Kuršumlije

Loš put, ali i neiskustvo vozača autobusa "Nišekspresa" Siniše Mijajlovića (52) najverovatniji su uzroci tragičnog sudara u utorak ujutro u selu Barlovo kod Kuršumlije, kada je nastradalo petoro ljudi! Veruje se da je Mijajlović kobnog jutra, oko 6.45, pokušao da izbegne rupu na magistralnom putu Niš - Priština, pa je naglo skrenuo u suprotnu traku i zabio se u kamion! Od stravičnog sudara izbio je požar, koji je progutao oba vozača i tri putnice u autobusu!
Mijajlović, inače, nije imao iskustva u vožnji busa, a počeo je da radi u "Nišekspresu" tek pre dva meseca.

Šestoro se spaslo

U jezivom požaru, koji je najpre zahvatio kabinu kamiona, a onda se brzo proširio na autobus, osim Mijajlovića, nastradale su putnice Irena Vesović (43), Dobrila Radovanović (50) i Jelica Radović (64), kao i kamiondžija Zihnija Košuta. Tri nesrećne žene su autobusom putovale iz Kuršumlije u Prokuplje na svoja radna mesta - Irena i Dobrila su bile medicinske sestre u prokupačkoj bolnici, dok je Jelica radila u tamošnjoj poreskoj upravi.

Informer

TRAGIČNO NASTRADALI Irena Vesović (43), Zihnija Košuta i Dobrila Radovanović (50)



U autobusu je bilo devet putnika, od čega je njih šestoro uspelo da se spasi uz pomoć nekoliko policajaca koji su se zatekli na mestu nesreće, kao i oficira Vojske Srbije Ivana Vekovića.
- Bio sam u svom autu iza kamiona kada je autobus, koji nam je išao u susret, iznenada prešao na našu stranu i udario u teretnjak. Pokušao sam da ugasim požar, koji je zahvatio kabinu kamiona, dok su policajci koji su bili u autobusu razbili prozor i izvlačili preživele putnike - ispričao je Veković.

Među hrabrim policajcima koji su se zatekli na mestu nesreće i spasavali ugrožene bio je i Saša Vučković (36), čija se supruga u tim trenucima porađala u prokupačkoj bolnici!
Izvor Informera, dobro upućen u istragu udesa, kazao nam je da su tragediji, po svemu sudeći, kumovali loš put, ali i neiskustvo vozača autobusa.
- Utvrđeno je da su Irena i Jelica sedele iza vozača autobusa, a Dobrila sa njegove desne strane, odmah do njega. Na tom delu puta nije oštra krivina, ali je reč o veoma opasnoj deonici, posebno ovaj potez od Barlova do Kuršumlije, jer ima puno krivina, a kolovoz je u lošem stanju i nepregledan je. Više puta je krpljen, ali je pun nagiba. Taj put se koristi za teretni saobraćaj prema Kosovu, pa je dnevno, u sezoni, tuda prolazilo i po 2.000 teških vozila koja oštećuju asfalt. Moguće je da je vozač autobusa hteo da izbegne rupu kad se sudario s kamionom - priča naš izvor, i dodaje da vozači na toj deonici često ne poštuju propise, pretiču preko pune linije i krivudaju kako bi izbegli rupe.

(FOTO) TUGA DO NEBA! Ovo su žrtve stravičnog sudara autobusa i kamiona kod Kuršumlije!

Bio je zdrav i pažljiv

Mijailović je, inače, iz Pretrkovca kod Ražnja, gde je živeo sa roditeljima i dva sina, stara 23 i 26 godina, kao i sa unučetom. Od bliže rodbine ima i brata.
Sinišini rođaci kažu da niko od njih ne zna kako je tačno došlo do sudara. Ističu da on nije imao zdravstvenih problema, zbog kojih bi možda izgubio kontrolu nad volanom u toku vožnje.
- Siniša je godinama vozio kamion i bio je veoma savestan vozač. Dobio je dozvolu i za autobus još pre deset godina, ali je počeo da ga vozi za "Nišekspres" tek pre dva meseca. U tom preduzeću su ostali bez vozača, koji su otišli u inostranstvo, pa je tako Siniša dobio posao kod njih. Bio je dobar čovek... - kaže Sinišin rođak.

I rođaci stradalog kamiondžije iz Tutina kažu da je Zihnija Košuta bio savestan vozač i dobar, porodičan čovek. Iza njega je ostalo troje dece.

Što se tiče Irene Vesović i Dobrile Radovanović, njih dve su bile dobre drugarice i koleginice u prokupačkoj bolnici, gde su kobnog jutra krenule na posao.
Jelica je radila na šalteru u prokupačkoj poreskoj upravi i bilo joj je ostalo godinu dana do penzije.

Žena nastradala jer nije bila vezana
 

U sličnoj saobraćajnoj nesreći koja se juče ujutro dogodila na Ibarskoj magistrali, kod skretanja za Rušanj, poginula je Biljana Savić (41), dok su povređeni njen muž Racko (43) i četvorogodišnja ćerka. Do sudara je došlo kada je Slobodan M. (22), vozeći "opel astru", prilikom preticanja preko duple pune linije direktno udario u "škodu superb", u kojoj je bila porodica Savić. Biljana je sa ćerkom bila na zadnjem sedištu i nisu bile vezane. Od siline udarca Biljana je preletela preko muža, koji je bio za volanom, i udarila u šoferšajbnu, pri čemu je na mestu poginula. U policiji tvrde da bi ona ostala živa a ćerka nepovređena da su bile vezane. Vozač "opela" je sa teškim povredama prebačen u bolnicu.
Dan pre ove nesreće tri osobe su povređene u sudaru dva auta u selu Rudare, na magistralnom putu Niš - Priština, gde je u utorak poginulo pet osoba. N. Š.

Tagovi: