16.07.2019.

09:13

Foto:

Hronika

12 GODINA ROBIJE ZA PUZIGAĆU! Sud utvrdio da je ODGOVORAN ZA SMRT TATONA!

Ovo je četvrta presuda Puzigaći za ubistvo Tatona. Prvom presudom izrečenom 2010. godine, u odsustvu je osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je Apelacioni sud smanjio kaznu na 14 godina.

U ponovljenom suđenju, do koga je došlo nakon što je uhapšen u Grčkoj i izručen Srbiji 2015. godine, osuđen je na 12 godina zatvora.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava i na suđenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji.

Prema presudi, grupa navijača okupila se 17. septembra 2009. u Pionirskom parku u Beorgadu, odakle su, u nekoliko kolona, otišli do Obilićevog venca u centru Beograda, gde su napali nekoliko navijača francuskog Tuluza. U metežu koji je nastao, francuski navijači su pretučeni, a Bris Taton je bačen sa stepenica u desetak metara dubok ponor.

UBISTVO BRISA TATONA! Sutra nova presuda Dejanu Puzigaći!

Tom prilikom zadobio je teške povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u bolnici. Suđenje je izazivalo velike kontroverze, zbog činjenice da nije utvrđeno ko je udario Tatona, a ko ga je bacio sa stepenica. Dvanaest navijača Partizana osuđeno je na osnovu slobodnog sudijskog uverenja, za učešće u grupi koja je počinila krivično delo, na ukupno 240 godina zatvora.

Kazne su potom prepolovljene odlukom Apelacionog suda. Dvojica od trojice organizatora, kako je navedeno u optužnici, Puzigaća i Đorđe Prelić, osuđeni su u odsustvu, ali su suđenja ponavljana nakon što su uhapšeni. Prelić je osuđen na 10 godina zatvora.

Osim Puzigaće i Prelića, svi ostali optuženi za umešanost u Tatonovo ubistvo pušteni su iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Tagovi: