04.11.2019.

23:15

Foto:

Hronika

BOLNIČARKA PRODAVALA DROGU! Boranka osuđena na 18 meseci zbog krađe metadona u Domu zdravlja

Mimica Petrović (54), bivša medicinska sestra Doma zdravlja u Boru, osuđena je na godinu i po dana zatvora jer je krala sintetičku drogu "metadon" na radnom mestu i prodavala ga heroinskim zavisnicima za 3.000 dinara po dozi! Prilikom Mimičinog hapšenja, u decembru prošle godine, policija je u njenoj kući pronašla nekoliko boca "metadona" i još nekoliko vrsta lekova za psihijatrijske bolesnike, koje narkomani koriste kao zamenu za heroin!

Zabrana rada

Petrovićeva je, inače, osuđena u Višem sudu u Nišu na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je postigla sa tužilaštvom. Mimica je tako izbegla težu kaznu, jer je osuđena samo za primanje mita, a ne i za preprodaju droge. Pored zatvorske kazne, izrečena joj je i zabrana bavljenja medicinskom profesijom.

Mimica je uhapšena 10. decembra prošle godine na svom radnom mestu, nakon što je uhvaćena na delu, u primopredaji "metadona", koji heroinski zavisnici uzimaju samo u bolnici pod kontrolisanim uslovima.
- Ona je kao medicinska sestra na odeljenju psihijatrije, između ostalog, bila zadužena i da izdaje "metadon" narkomanima koji su bili u procesu lečenja. Pošto je taj lek u tečnom stanju, ona ga je razblaživala pre nego što bi ga dala pacijentu, pa bi tako jedan deo doze "metadona" zadržala za sebe, a narkomanu bi dala razblaženi lek. Time je i ugrožavala lečenje narkomana - objašnjava naš sagovornik iz istrage.

Klupko je, kaže on, počelo da se odmotava kada je policija prošle godine kod jednog heroinskog zavisnika pronašla "metadon".
- Kad je shvatio da nema kud, otkucao je medicinsku sestru i policija je krenula u akciju. Narkoman je pristao da im pomogne, pa je dobio 6.000 dinara u obeleženim novčanicama, koje je potom predao Mimici u zamenu za dve boce "metadona". Ona je tada uhvaćena na delu - navodi naš izvor.

Bila u pritvoru

Mimica je bila u pritvoru od 11. decembra 2018. do 4. februara ove godine. Svesna da protiv nje ima mnogo dokaza, odlučila je da sve prizna, pa da se nagodi sa tužilaštvom.
- U kući medicinske sestre pronađena je čitava apoteka. Osim nekoliko boca "metadona", policija je od nje uzela i različite lekove za psihijatrijske bolesnike koje zavisnici od narkotika takođe mogu da zloupotrebljavaju. Mimici je zabranjeno da se bavi medicinskim pozivom u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude - kazao je naš sagovornik. 

SRBIN STEFAN S. (26) UHAPŠEN U ITALIJI! Pretukao i silovao suprugu PRED DECOM, jer mu nije dala novac za drogu?!

"Metadon" ublažava narkomansku krizu

"Metadon" je sintetička droga koja se koristi za smanjenje bolova, ali taj lek i značajno umanjuje apstinencijalnu krizu kod heroinskih zavisnika. Terapija se sprovodi tako što narkoman, pod nadzorom medicinskog osoblja, svakodnevno dobija dozu "metadona", koja mu koliko-toliko održava normalno psihofizičko stanje i metabolički balans. Zbog mogućnosti zloupotrebe i mešanja tog leka sa alkoholom i drugim drogama, medicinsko osoblje je dužno da vodi računa da pacijent pred njima uzme terapiju i strogo je zabranjeno da "metadon" ponese sa sobom. Nakon hapšenja Mimice Petrović, Ministarstvo zdravlja je naložilo svim zdravstvenim ustanovama da pooštre kontrolu primene metadonske terapije.

Tagovi: