03.03.2020.

14:30

Foto:

Hronika

"NIKO ME NIJE PITAO NI ZA JEDAN KILOGRAM" Šarić se obratio sudu i tražio da mu se ukine pritvor

Na nejavnom delu sednice sudsko veće odlučiti o žalbama, a pošto je postupak već jednom bio vraćen na ponovno suđenje, jer je 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu, Apelacioni sud sada treba da donese konačnu odluku o ovom slučaju.

On presudu može da potvrdi ili da je preinači, a ukoliko bude smatrao potrebnim detaljnije razjašnjenje stvari - može sam da otvori glavni pretres i izvede dokaze koje smatra ključnim i presudi.

Sedinica je održana u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal žalbom je tražilo da se svima koji su osuđeni povećaju kazne, a da se oslobodenima presude preinače u osuđujuće.

Branioci optuženih mahom su tražili da Apelacioni sud otvori glavni pretres, kako bi se izveli dodatni dokazi i donese oslobadajuća presuda.

Na današnjem suđenju sudijama petočlanog veća obratio se i Darko Šarić koji tvrdi da mu se "na silu" na teret stavlja optužnicom da je švercovao skoro šest tona kokaina, a da za to, kako tvrdi, nema nijednog dokaza, niti da ga je iko za to bilo šta o tome pitao tokom suđenja.

- Verovali ili ne, za ovih šest godina, mene niko nikada nije pitao ni za jedan kilogram droge, nikada me niko nije pitao ni za uloženi cent - rekao je Šarić.

On je naveo da prvostepeno veće koje je izreklo presudu nije želelo da čuje ni jedan predloženi dokaz odbrane.

Informer

 



Osporavao je i iskaze svedoka saradnika, a tražio je i da mu se ukine pritvor u kojem je skoro šest godina.

Specijalni sud u Beogradu je nakon ponovljenog suđenja, 10. decembra 2018. godine prvostepenom presudom osudio Darka Šarića na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain, a njegove saradnike i pripadnike grupe na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok je dvojicu oslobodio od optužbi za pomaganje izvršiocima posle izvršnog krivičnog dela.

Šarić je četiri i po godine bio u bekstvu, a srpskim srpskim vlastima se predao 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok se svi ostali sada brane sa slobode ili su u kućnom pritvoru.

Osmorica optuženih su još u bekstvu.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra, a proces je u završnici.

Tagovi: