15.05.2020.

07:09

Foto:

Hronika

NEMAČKI SPECIJALCI UMRLI OD SMEHA kada su videli tetovažu na grudima jednog od članova bande sa prostora bivše Juge

Nemačka policija uhapsila je opasnu bandu pljačkaša poreklom s prostora bivše Jugoslavije, koja je eksplozivom raznosila aparate za naplatu karata na stanicama metroa i odnosila novac! Na čelu ove bande je Sanjin R. (32), a s njim su uhapšena još dvojica muškaraca.

Osmoro pod istragom

Prema pisanju nemačkog "Bilda", Sanjina su u utorak uhapsili pripadnici nemačke antiterorističke jedinice u mestu Lineburg. Specijalci su upali u njegov stan, u kom su bila i dva Sanjinova saučesnika, stara 28 i 41 godinu.

Plen

Iz svakog automata uzimali su u proseku 8.000 evra, ali su i uništavali aparate, koji koštaju najmanje po 30.000 evra

Nemački portal navodi da je Sanjin imao na sebi samo donji veš, a na grudima ima istetovirano ime Razija, što je zasmejalo specijalce.

- Policajce je ta reč podsećala na "raciju", šalili su se da je Sanjin tetovažom naslutio da će biti uhapšen. Tek kasnije su shvatili da je reč o ženskom imenu - navodi ovaj portal.

"Bild" dodaje da se, pored uhapšene trojice muškaraca, vodi istraga protiv još petoro osumnjičenih, starosti od 19 do 45 godina, zbog sumnje da su pripadali istoj bandi.

- Ova banda je sa prostora bivše Jugoslavije. Uglavnom su eksplozivom raznosili automate za karte u stanicama metroa, ali su dizali u vazduh i druge prodajne mašine koje su instalirane u podzemnoj železnici. Još se utvrđuje koliko su tačno automata uništili i opljačkali - navodi izvor ovog portala.

Ogromna šteta

Sumnja se da je banda iz svakog automata uzimala u proseku oko 8.000 evra, ali je pričinjena višestruko veća šteta jer svaki aparat koji su razneli košta najmanje 30.000 evra.

U stanu nađeno oružje

Nemačka policija je u štek-stanu u kom se krio Sanjin pronašla nekoliko komada nelegalnog oružja. Tamošnje bezbednosne službe smatraju ga veoma opasnim, pogotovo jer je obučen da rukuje eksplozivom, zbog čega su ga i hapsili specijalci. Nemački mediji nisu objavili odakle je tačno Sanjin i gde je mogao da nauči da rukuje opasnim oružjem.

- Akciji hapšenja prethodila je višemesečna istraga i praćenje članova bande. U samoj akciji učestvovalo je čak 230 policajaca, specijalaca i pripadnika raznih službi bezbednosti. Zanimljivo je da je ova banda počela da raznosi aparate za naplatu karata otkako je počela epidemija koronavirusa - kazao je izvor.

Inače, protiv uhapšenih razbojnika vodi se još nekoliko postupaka za razna krivična dela. Helgo Martens (52) iz nemačke policije Donje Saksonije, koji je i rukovodio akcijom, rekao je da pljačke aparata za naplatu karata nisu retkost, ali da se nikad ranije nije dešavalo da ih kradljivci raznesu eksplozivom.