05.06.2020.

16:51

Foto:

Hronika

KO JE UBIO VLASNIKA POGREBNOG PREDUZEĆA IZ UŽICA? Dva prijatelja negiraju krivicu i prebacuju odgovornost na onog drugog!

- Nisam kriv i nisam imao bilo kakvog učešća u tom ubistvu – rekao je Božović, koji je na prvom suđenju osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva.


- Nisam kriv i ništa nisam slagao u ovom postupku. Mislio sam da to Božović neće uraditi – rekao je drugooptuženi Čekićević, koji je u prethodnom suđenju bio osuđen na 9 meseci zatvora zbog krađe. 


Juče i danas pred Višem sudom su održana suđenja Božoviću i Čekićeviću. Dva prijatelja su se juče međusobno optuživala govoreći jednom drugom da lažu, pa čak i da istrune u zatvoru. 
Drugog dana suđenja, koje je bilo danas, pred prisutnima su prikazani snimci kamera sa obližnjih preduzeća. Na većini snimaka se ne vidi ništa što bi ukazivalo da se nešto dešava tog 14. januara 2018. godine. Na dva snimka, malo udaljeno, vidi se dolazak i odlazak osobe u tamnom odelu sa kapuljačom na glavi. 


Data je i završna reč. Tužilac je ostao pri optužbi da su Božović i Čekićević počinili krivično delo teško ubistvo kao saizvršioci i to iz koristoljublja. On je objasnio da je Čekićević kao zaposleni u pogrebnom preduzeću davao informacije Božoviću o tome koliko novca ima, kada je sam u kući, da nema kamera na objektima, ali da ima kamera na jednom od susednih preduzeća. 


- O njihovoj komunikaciji govori i veštačenje mobilnih telefona. Tog dana imali su 7 telefonskih razgovora i 10 SMS poruka. Takva učestalost komunikacija na dan ubistva govori o njihovim namerama – rekao je tužilac u završnoj reči. 


Između ostalog je dodao da je Božović nakon ubistva Gačanina uzeo oko 7.000 evra. S toga je tražio da se osude na maksimalnu kaznu zatvora. 
U slučaju da sud ne uzme Čekićevićevo učešće u ubistvu, tužilac je tražio da se opozove njegova uslovna osuda i preinači na godinu i po dana zatvora zbog krađe 500 evra od dede svoje devojke i dva puta po 500 evra od Gačanina. 

Informer


Branilac optuženog Božovića je rekao da nema pouzdanih dokaza da je njegov štićenik izvršio krivično delo ubistva i dokaze optužbe nazvao nepotpunim i nepovezanim, ničim potkrepljenim.   
- Nema DNK tragova, ni tragovi obuće se ne poklapaju, jer je policija iz Božovićeve kuće uzela svu obuću na veštačenje – rekao je Božovićev advokat.


On se osvrnuo na metkove i čaure koji su nađeni u dvorišu optuženih i u glavi Gačanina. Rekao je da je veštak rekao da je iz malokalibarskog pištolja pucano, ali da to ne mora da znači da su ispaljeni iz jednog pištolja. Još je pitao da li sud može da veruje Čekićeviću, čoveku koji je ukrao novac od dede svoje devojke i od čoveka koji mu je dao parče hleba, a zatim tešio porodicu, vozio pokojnika i plakao 40 dana za gazdom. 


Tražio je oslobađajuću presudu za svog klijenta. 
Advokat optuženog Čekićevića je rekao da njegov štićenik nije učestvovao ni u planiranju, ni u samom ubistvu. 
- Svi dokazi govore da je ubistvo počinila jedna osoba. Iz jedne SMS poruke se vidi da Čekićević nije učestvovao, niti imao nameru da ubije Gačanina. U jednoj poroci ga Božović pita šta da radi, a on je odgovorio “radi šta hoćeš, mene ne mešaj”. Ranije je Božović govorio Čekićeviću da će da opljačka lokal “Cela vi”, ali to nije uradio. Tako Čekićević  nije znao da li ovaj stvarno misli da će da ubije Gačanina. A tih dva puta po 500 evra što je ukrao, dogovorio se sa Gačaninom kako da ih vrati – rekao je advokat drugooptuženog i tražio oslobađajuću presudu.


Ubistvo Gačanina se dogodilo u noći između 13. i 14. januara 2018. godine u njegovom pogrebnom preduzeću “Konkordia”. Ubijen je sa dva hitca u glavu, a njegovo telo je pronašao jedan od njegovih radnika u hladnjači za pokojnike. Najpre se mislilo da je preminuo prirodnom smrću, ali je obdukcija pokazala da je ubijen sa dva metka, od kojih mu je jedan ispaljen u potiljak, a drugi u uvo iz neposredne blizine. Istragom je utvrđeno da je pucano iz malokalibarskog pištolja. Tom prilikom mu je ubica uzeo oko 7.000 evra.