23.07.2020.

07:23

Foto:

Hronika

LAŽNI VUČIĆEV SAVETNIK UZEO 33.000 EVRA! Odveo ženu na benzinsku pumpu i ispričao joj NEVEROVATNU LAŽ, u sve upetljao i poznatog tužioca

Viši sud u Nišu naložio je Cvetkoviću i da plati novčanu kaznu od 100.000 dinara, kao i sudske troškove, dok su nasamarene žene upućene na parnicu kako bi ih prevarant obeštetio.

Prevara i iznuda

Cvetković je u ovom postupku osuđen za prevaru i iznudu, počinjene na štetu bivše ljubavnice V. M. iz Jagodine i njene prijateljice N. R. iz Niša.
Predsednik sudskog veća, sudija Mirko Drašković objasnio je da je Cvetković kriv što je V. M. doveo u zabludu i uzeo joj ukupno 350.000 dinara, što je oko 3.000 evra.
- Prilikom upoznavanja, 2. jula 2015, Cvetković joj se predstavio kao Miroslav Milenković, savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Zatim je u septembru iste godine oštećenoj kazao da je kupio kuću u Beogradu, za čije renoviranje mu je potreban novac. Od nje je najpre uzeo 50.000 dinara, a zatim ju je ubedio da podigne kredit od 300.000 dinara, što je ona učinila i predala mu taj novac. Pri tome, okrivljeni nije kupio nikakvu kuću, niti joj je vratio dug, čime je učinio krivično delo prevare - istakao je Drašković.
Cvetković je, prema sudijinim rečima, u novembru 2015. prinudio i preduzetnicu iz Niša N. R. da mu preda 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka.
- Okrivljeni je preko ljubavnice V. M. stupio u kontakt sa njenom prijateljicom N. R. i sa njom ugovorio sastanak na jednoj benzinskoj pumpi, gde joj je saopštio da protiv nje postoji krivična prijava. Čak je pred njom navodno pozvao telefonom Miljka Radisavljevića, tužioca za organizovani kriminal, a zatim joj zatražio 30.000 evra da bi sprečio njeno hapšenje - ispričao je sudija Drašković.
N. R. je Cvetkoviću najpre predala 6.500 evra, a njen muž još 2.090 evra i 400 franaka, ali je Zvonko bio nezadovoljan ovom sumom.

Informer

 


- Tvrdio je da je ljudima, koji navodno treba da zaštite N. R., obećao da će odmah dobiti 15.000 evra, a ostatak kasnije. Kazao im je da zbog toga ostatak sume mora da pozajmi od Bratislava Gašića, jer navodno "neće da laže ljude u Beogradu". Posle dva dana N. R. mu je predala još 6.010 evra, a potom i sav ostali traženi novac - rekao je sudija.
Drašković se zatim direktno obratio Cvetkoviću, koji je negodovao dok je slušao obrazloženje presude.
- Gospodine Cvetkoviću, krivi ste za dela koja vam se stavljaju na teret. Što se tiče prevare V. M., nismo imali nikakvih dilema, jer to nije bila samo priča izneverene žene, kako je to predstavio vaš advokat. Da ste hteli samo da pozajmite novac od nje, ne biste se lažno predstavljali. To ste čak i priznali pred Višim javnim tužilaštvom kad ste kazali da žene vole da budu u vezi sa funkcionerima - napomenuo je sudija.
Kako je dodao, postojala je samo dilema da li je N. R. bila žrtva prevare ili iznude.
- Posle analize svih dokaza, zaključili smo da su pretnje koje ste joj upućivali, "da ima posla sa ozbiljnim igračima i da se može nešto desiti njoj i njenoj porodici", kod nje dovele do opravdanog straha - kazao je Drašković.

Moglo je i strože

Komentarišući visinu izrečene kazne, sudija je kazao da je ona mogla da bude i veća da je primenjen novi, stroži krivični zakon, koji je u međuvremenu stupio na snagu.
- Uzeli smo u obzir da vam ovo nije prvi put. To je vaš modus operandi, da na prevaru uzimate novac. Predstavljali ste se kao lekar, sudija Vrhovnog suda, savetnik premijera i već ste zbog toga osuđivani - zaključio je Drašković.
Cvetković je pokušao da prokomentariše presudu, ali mu sudija nije dozvolio. Uspeo je samo da izusti da je bivšoj ljubavnici vratio novac i da od N. R. nije uzeo ni dinar, ali sud mu nije poverovao.
Presuda je prvostepena i Cvetković ima pravo žalbe.