03.10.2020.

09:26

Foto:

Hronika

OTKRIVENO ZA ČIJU JE LIKVIDACIJU DATO POLA MILIONA EVRA! Sve je planirano iz osvete zbog ubistva u KRVAVOM RATU KLANOVA KOJI SE VODI I U SRBIJI

Grupa koju je predvodio ubijeni Alan Kožar iz Bara plaćena je pola miliona evra za specijalni zadatak – likvidaciju vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Kako Pobjeda saznaje iz izvora bliskih istrazi, likvidacija Zvicera trebalo je da bude odmazda za ubistva vođa škaljarskog klana Kotoranina Igora Dedovića i Podgoričanina Stevana Stamatovića koji su likvidirani 19. januara u restoranu u centru Atine dok su bili sa familijama.

Istražitelji imaju operativna saznanja da su “škaljarci” koji su sarađivali sa Kožarovom barskom kriminalnom grupom na sastanku izvan naseljenog mesta, utanačili cenu i predali novac za odstrel.

Informer

Snimak napada na Zvicera

Da su primopredaja novca i nalog za likvidaciju tada dogovoreni, potvrdio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je krajem avgusta na konferenciji tužilaštva kratko kazao da je sprečena likvidacija visoko pozicioniranog člana kriminalne grupe.

On nije saopštio više detalja o ovom slučaju.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da su se nakon zločina u Atini, “škaljarci” odlučili za likvidaciju najmoćnijeg čoveka iz suparničkog klana, koji godinama ne živi u Crnoj Gori i za taj zadatak su angažovali Kožarovu grupu.

Za samo četiri meseca, potencijalni egzekutori ušli su u trag Zviceru, ispratili njegovo kretanje i isplanirali zločin.

Krajem maja zapucali su na njega dok je bio sa suprugom i teško ga ranili. Za to vreme u Odesi uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričanin Emil Tuzović (30) i Nišlije Petar Jovanić (46) i Milan Branković (31) zbog pokušaja ubistva Zvicera.

Tada su saradnjom crnogorske i ukrajinske policije počeli da isplivavaju detalji iz podzemlja. S obzirom na to da su Đukić i Tuzović bliski barskoj grupi koju je predvodio Kožar, istražitelji su počeli da sklapaju mozaik.

Tamošnja policija otkrila je da je ova grupa stigla u Ukrajinu početkom maja, kupila vozilo koje je korišćeno u napadu, automatsko oružje i pratila porodicu Zvicer.

Odredivši datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mesto zločina. Kasnije su otišli i zapalili automobil kako bi uništili dokaze saopštila je tamošnja policija.

Međutim, Zvicer je preživeo ranjavanje, i to zahvaljujuću supruzi koja je izletela i zapucala na napadače.

Informer

 

Zvicer je napuštio Crnu Goru kada je počeo krvavi rat dve grupe u kojem je prva žrtva bio Goran Radoman.

Već tada dobro obavešteni izvori iz bezbednosnih službi znali su da se zahuktava situacija u podzemlju, prevashodno zbog borbe za prevlast u poslovima sa drogom.

Obe grupe iz Kotora poznate su po zastrašivanju, iznudama, zelenaštvu, ali im je primarni posao šverc kokaina iz Južne Amerike.

Crnogorski istražitelji nemaju informaciju o Zviceru, jer je on zvanično slobodan čovek za kim nije raspisana poternica, za razliku od njegovog bliskog saradnika Slobodana Kašćelana kojem je zabranjeno da napušta Kotor dok traje sudski postupak u kojem je označen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila raznim krivičnim delima. Kašćelan je izašao iz pritvora 19. decembra prošle godine, samo mesec pre likvidacije Dedovića i Stamatovića uz kauciju od pola miliona evra u nekretninama.