03.12.2020.

22:46

Foto:

Hronika

ČETIRI GODINE ZA ČETIRI SMRTI! Presuda Višeg suda u Beogradu za udes na Ibarskoj

Nikola Mihailović (28) osuđen je juče u Višem sudu u Beogradu na četiri godine zatvora jer je 8. avgusta, vozeći BMW mortus pijan brzinom od 117 kilometara na sat, izazvao udes na Ibarskoj magistrali u kom je nastradalo četvoro mladih. Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i zabrana vožnje na četiri godine, nakon što odsluži kaznu.
Mihailoviću je takođe ukinut zatvorski pritvor i poslat je u kućni pritvor do pravosnažnosti presude.

Iz pijanke u smrt

Stravična nesreća se dogodila kod mesta Županjac, u opštini Lazarevac, u kasnim večernjim satima. Mihailović je prethodno sa prijateljima celo veče pio u jednoj kafani, a kada su krenuli kući, Nikola je insistirao da on vozi prijateljev BMW jer, navodno, bolje poznaje put.

U trenutku dok je vozio Ibarskom magistralom brzinom od 117 kilometara na sat, sa 1,36 promila alkohola u krvi, ispred njega se sa sporednog puta na magistralu uključio taksi "dačija". BMW je udario "dačiju" otpozadi, gurao je 70 metara, a zatim ju je odbacio u livadu pored puta.

U "dačiji" su poginuli vozač Aleksandar Savatić (22) i putnici Đorđe Beluljević (22) i Đorđe Subotić (19), svi iz Valjeva. U BMW-u je nastradala putnica Katarina Ivanković (20) iz Petke, a teško su povređeni njena sestra Kristina Vasiljević (23), kao i Stefan Ivanović (20) i Stefan Matović (27), vlasnik tog auta. Nikola je zadobio samo lakše povrede.

U obrazloženju presude piše da je nesporno utvrđeno da bi Mihailović uspeo da izbegne "dačiju" da je poštovao ograničenje brzine.
- Da je optuženi vozio dozvoljenom brzinom od 50 kilometara na sat, ne bi došlo do tragičnog udesa - piše u presudi.

Informer

Kao olakšavajuću okolnost sudsko veće je uzelo činjenicu da deo odgovornosti za ovu strašnu nesreću snosi i taksista Aleksandar Savatić, koji je vozio "dačiju".
- Nastradali momak nije ispoštovao pravo prvenstva prolaza i bez zaustavljanja se uključio sa sporednog puta na put sa pravom prvenstva prolaza, u ovom slučaju na Ibarsku magistralu. Zbog toga deli deo odgovornosti za udes - stoji u presudi.

Roditelji ogorčeni

Roditelji nastradalih bili su ogorčeni presudom, ističući da je Mihailović dobio po godinu dana zatvora za svaki uništeni život.
Majka poginule Katarine Maja Ivanković zaplakala je u sudnici:
- Sve nam je uzeo, uništio živote svim ovim porodicama, a dobio je samo četiri godine. Tužiću Mihailovićevu advokaticu jer je rekla da je moja Katarina bila Nikolina devojka. Ona ga je tad drugi put u životu videla, a izašla je sa njima na piće jer ju je pozvala drugarica. Nisu se zabavljali, Katarina je imala drugog momka. 

Majka stradalog: Nek se veštacima sve vrati

Marija Savatić, majka poginulog vozača "dačije" Aleksandra Savatića, bila je nezadovoljna celim sudskim postupkom:
- Neka se gospodi veštacima sa Saobraćajnog fakulteta sve vrati kako su radili. Ne kažem da nema krivice i mog deteta, ali oni nisu ni otišli na mesto nesreće, već su veštačili snimak. Aleksandar je propustio jedno vozilo i polako se uključio na Ibarsku, ali je ovaj u BMW-u dojurio neverovatnom brzinom. Po presudi, životi naše dece vrede po godinu dana.