10.04.2021.

10:41

Foto:

Hronika

KAKO SE PREVRNULO BORBENO VOZILO NA KOJEM JE BIO "PANCIR S-1E" Detalji nesvakidašnje nesreće kod Ostružnice

Tom prilikom sa vozila je ispala jedna od tri rakete "zemlja-vazduh", koja se otkotrljala niz put.


Ministarstvo odbrane saopštilo je da nije bilo opasnosti od eksplozije.

Krenuli na vežbe
Prema saznanjima Informera, konvoj vojnih vozila je tog jutra krenuo iz kasarne u Jakovu ka poligonu na Pasuljanskim livadama, gde je za sledeću nedelju bila planirana vojna vežba. Kamion "kamaz", na kom je bio raketni sistem "pancir", vozio je stariji vodnik Vladimir Jovanović (40), koji je iznenada izgubio kontrolu, naglo se zaneo i vozilo se prevrnulo na bok.

Informer

 


- Prilikom prevrtanja vozila, otkačila se jedna raketa i otkotrljala između dve kolovozne trake. Vojni konvoj se odmah zaustavio, a vojnici su brzo blokirali prilaz - kaže naš izvor, i dodaje da su angažovana dva velika krana koja su uklonila oštećeno vozilo i obavljen je uviđaj.
U ovoj nezgodi povređen je samo stariji vodnik Vladimir Jovanović, dok su njegove kolege, koje su bile s njim u kabini, poručnik i vodnik, prošli bez povreda. 

Informer

Isporučen prošle godine 


Inače, raketni sistem "pancir S-1E" kupljen je od Ruske Federacije, a u Srbiju su prva dva vozila dopremljena krajem februara prošle godine. Ukupno je kupljeno šest ovih sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO).
Artiljerijsko-raketni sistem "pancir S-1E" namenjen je za odbranu od dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu jedinica PVO i drugih sredstava ratne tehnike. 


Kamion prevozio tenk i sleteo s puta


Sličan incident dogodio se 17. jula prošle godine kada je u beogradskom naselju Bele vode došlo do nezgode u kojoj je učestvovao kamion Vojske Srbije koji je prevozio tenk. Na kamionu su iznenada popustile kočnice, a vozač je izgubio kontrolu, pa je sleteo s puta, survao se na jedan privatan plac, a tenk je ispao sa prikolice. U nezgodi nije bilo povređenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta.