26.05.2021.

15:32

Foto:

Hronika

ZLOSTAVLJANJE DEČAKA OMETENOG U RAZVOJU UZBURKALO DUHOVE! Škola se oglasila saopštenjem, otac deteta ODMAH OTIŠAO U POLICIJU!

- U Osnovnoj školi "Slavko Rodić" dogodio se slučaj nasilja 18. maja. Škola je odmah po saznanju da se dogodila navedena situacija, postupila po Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, kao i po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i o slučaju odmah prijavila svim nadležnim institucijama - Školskoj upravi Novi Sad, MUP-u, Centru za socijalni rad, koji dalje postupaju prema svojoj nadležnosti - navode iz škole.

Kako kažu, oni, u okviru svoje nadležnosti, takođe postupaju po svim navedenim propisima i preduzimaju sve potrebne mere u ovoj kriznoj situaciji.

- Sprovodi se Plan zaštite na nivou škole i Plan pojačanog vaspitnog rada sa počiniocima. Takođe, organizovana je psihološka podrška učeniku, žrtvi nasilja, od strane škole, Centra za socijlani rad i biće organizovana podrška od strane dečijeg psihologa Dečije bolnice Novi Sad - ističu iz škole.

Kako navode, svakodnevno se vode razgovori sa učenicima i nastavnicima, sa ciljem smirivanja posttraumatskih reakcija i pružanja psihološke pomoći.

Otac dečaka: Nije hteo ništa da mi kaže

- On nije tad ništa rekao, tek posle je rekao da su ga napadali i da su ga terali da radi bezobrazne stvari. Sve je predato nadležnim službama, a šta će dalje biti videćemo u protokolu - kaže nesrećni otac. 

Nakon razgovora u školi otac oštećenog dečaka odmah se uputio u policiju kako bi podneo krivične prijave protiv roditelja dvojice nasilnika. 

Otac je naveo i da je dečak dobio neophodnu psihološku potrebu i da se radi na tome da on psihički bude dobro. Za sada ne ide u školu, a preporuka svih nadležnih je da ne pohađa školu kako ga druga deca ne bi uznemiravala i zadirkivala.