04.06.2021.

09:14

Foto: printscreen

Hronika

"MISLIO SAM ZATRPAĆE ME ŽIVOG" Mileta čuo tutnjavu, u čarapama izleteo napolje i IMAO ŠTA DA VIDI

Prve eksplozije su odjeknule oko 1.30, a prasci u serijama su prestali jutros ispred pet časova.

Eksplozije su bile takve jačine da su pucala stakla na prozorima, a na kućama ima oštećenja od manjih gelera.

"Mislili smo srušiće se kuća"
"Samo nas je brdo spasilo veće nesreće. Vojni magacin u kojem se dogodila havarija smešten je duboko u fabričkom krugu, oko kilometar od kapije i najbližih kuća. Kada se noćas začula tutnjava, istrčali smo iz kuće, mislili smo da će se srušiti. U čarapama sam izleteo napolje, ali me u kuću vratila silina detonacije. Plašio sam se da uđem u podrum, mislio sam da će me živog zatrpati ", priča Mileta, meštanim Jezdine.

Njegova porodica je noć provela kod rođaka u obližnjem selu.
Kako nezvanično saznajemo, eksplozija je izbila u pogonu gotovih proizvoda, odnosno magacinu u kojem je između ostalog bila i municija velikog kalibra.

Informer

Eksplozija u Čačku


Sinoć je u trećoj smeni ove vojne fabrike bilo 60 radnika, i prema izjavi gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, svi su bezbedno evakuisani i napustili su fabrički krug tokom noći i u jutarnjim satima.Jedna od radnica koja je sinoć bila sa kolegama u skloništu, sa lica mesta nam je opisala jeziv osećaj dok su u betonskom bunkeru čekali spasioce.


"Stravično je, čuju se detonacije, sve se trese! Nalazim se u betonskom bunkeru koji je optočen betonom, ovde smo bezbedni. Čekamo pomoć. Sa još sedam kolega sam se u trenutku eksplozije našla u pogonu rezanja. Uspeli smo da se izvučemo i dođemo do zgrade i uđemo u podrum", ispričala nam je sinoć Aleksandra Ćirović, koja je zajedno sa kolegama jutros uspešno evakuisana iz fabričkog kruga.

Dim se i dalje vije iznad grada

Gust dim još uvek se vije iznad dela gde su noćas buktale detonacije. U ranim jutarnjim satima je uočen i manji požar na obroncima planine Jelice, sa pridvoričke strane, jer je zapaljen projektil odleteo nekoliko stotina metara daleko od mesta havarije.


Za sada nema informacija kako je došlo do incidenta. U fabričkom krugu dežuraju ekipe vatrogasno-spasilačke službe, ali se mestu požara još uvek niko ne približava. Istragu vode vojne vlasti.