03.07.2021.

20:14

Foto: Ap photo/informer/Peđa Milosavljević

Hronika

LAŽNI PASOŠI, DRUGA IMENA! TAJNI ŽIVOT MAFIJE! Velja se zvao Branko, Zvicer je Piter, Kašćelan bio Slobodan, a Vukotić Georgije!

Među "klijentima" koji često koriste falsifikovana dokumenta nalaze se državljani Srbije i članovi kavačkog i škaljarskog klana.

Ne pitaju za cenu

Veljko Belivuk se svojevremeno "zvao" Branko Bošnjak, dok je Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, imao nekoliko identiteta, a poslednji za koji se zna bio je Piter Raduj Znice. U Turskoj je zbog falsifikovanja dokumenata bio i uhapšen Jovan Vukotić, šef škaljarskog klana, a tada se predstavio kao Georgije Androv.

Informer

- Nije novost da se mafijaši kriju iza lažnih isprava. Takođe, za te usluge spremni su da plate ogromne iznose. Biraju pretežno pasoše zemalja iz regiona, a jedan pasoš "hrvatskog državljanina" koštao ih je od 15.000 do 25.000 evra - kaže sagovornik i dodaje da su hrvatski pasoši najtraženiji.

"Vlasnici" hrvatskih pasoša bili su i pokojni Igor Dedović, vođa škaljarskog klana, koji je izrešetan u januaru 2020. u Atini. "Škaljarci" Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su izrešetani na Krfu, imali su slovenačke pasoše.

Informer

Mafijaši se bezbednije osećaju kada imaju drugi identitet, a trude se da promene i fizički izgled.

- Zvicer je pre dve godine izbegao hapšenje u Prištini, gde se skrivao s jatacima, tada je otkriveno da je, koristeći lažne isprave, putovao u Istanbul, Beč i Cirih. Imao je pasoš na ime Josip Babić i bio je "državljanin" BiH - kaže izvor i nastavlja:

- Iako se stacionirao u Kijevu i predstavljao kao porodični čovek pod imenom Piter, njegovi atentatori su ga našli. Preživeo je atentat u maju 2020, a tada je otkriveno da navodno poseduje i moldavski pasoš.