20.11.2021.

07:55

Foto:

Hronika

FILMSKA OTMICA NA DEDINJU OKONČANA BRUTALNOM SMRĆU Ovo je zločin o kojem Veljina ekipa ćuti kao zalivena

Iz pritvora su pred tužioca dovedeni Miloš Budimir (36), Vladimir Grek (36), Srđan Lalić (35) i Dejan Tešić (38). Svi su kratko negirali krivicu za ovaj zločin, a potom su odbili da se dalje izjašnjavaju.


Uskoro suđenje

Za ubistvo Mitića se, osim četvorice koji su juče saslušani, terete i Belivuk, Marko Miljković i Vlade Draganić, ali oni će biti saslušani 1. decembra.


Krivičnom prijavom za ubistvo Mitića obuhvaćen je i nedavno uhapšeni Senad Rešović, koji se ranije takođe branio ćutanjem. Što se tiče Bojana Hrvatina, on je odlučio da progovori i prizna sva krivična dela Belivukovog klana u zamenu za blažu kaznu. Hrvatin je o ubistvu Mitića već govorio pred istražnim organima i na osnovu njegovog svedočenja je najvećim delom i rasvetljen ovaj zločin.


Inače, otmica i egzekucija Mitića ne nalaze se na već potvrđenoj optužnici po kojoj se 30 pripadnika Veljine bande tereti za svirepe likvidacije Aleksandra Gligorijevića, Lazara Vukićevića, Milana Ljepoje, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Uskoro bi trebalo da im počne suđenje, a osim za ubistva, terete se i za trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje oružja, otmice i jedno silovanje.

Informer

Velja Nevolja i Marko Miljković


Mitić je, podsetimo, kidnapovan 10. avgusta prošle godine na Dedinju, u blizini Ambasade SAD. Osumnjičeni su mu preprečili put, uvukli ga u automobil i tukli sve do stadiona Partizana u Humskoj ulici, a potom ga odvezli u štek-kuću u Ritopeku, gde su ga, kao i ostale žrtve, brutalno mučili i ubili, a potom njegove samlevene ostatke bacili u Dunav.


Veruje se da je Mitić ubijen zbog toga što je bio blizak prijatelj s Lazarom Vukićevićem, pripadnikom "škaljarskog klana", koji je godinama u ratu sa "kavčanima", dok su Belivuk i njegovi koljači počinili seriju zločina upravo za račun "kavačkog klana". Kada su oteli Mitića, tražili su mu šifru za šifrovanu aplikaciju "Skaj" na telefonu i našli mu prepisku sa Lazarom.

Odsekli mu prst

Kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, Belivuk i Miljković su preko "Skaja" ostalim članovima grupe davali naloge i zadatke kako da muče Mitića. Navodno, u kući u Ritopeku su mu prvo odsekli prst na nozi, zatim su ga davili, pa zaklali i samleli u mašini za industrijsko mlevenje mesa, a onda su ostatke tela spakovali u džakove i bacili u reku.
Mitićevu "hondu", u kojoj je bio kada su ga presreli, odvezli su na Košutnjak. 


Istraga za još pet ubistava

Tužilaštvo za organizovani kriminal trenutno vodi predistražni postupak protiv Belivukovog klana i za ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, koji su izrešetani u Atini 19. januara prošle godine. Sumnja se da su ova dvojica visokopozicioniranih "škaljaraca" ubijeni po nalogu Radoja Zvicera, odbeglog šefa "kavčana".
Istovremeno, protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojše Jankovića istragu je pokrenula i Crna Gora zbog sumnje da su učestvovali u još tri ubistva na teritoriji te zemlje.