04.12.2021.

20:45

Foto:

Hronika

RADNIK BIA UBIO PETORO KOLEGA Ovo je zločin koji je potresao Srbiju - izrešetao ih rafalima iz heklera, a na kraju krvavog pira usledio je šok

Rovčanin je 30. septembra 2003. godine u zgradi odeljenja BIA za Kosovo i Metohiju u niškom Lutkarskom pozorištu, pucajući iz automatskog oružja, ubio načelnika odeljenja Radoja Novićevića (49), njegovog pomoćnika Momčila Momčilovića (41), operativca Tomislava Dragovića (36) i sekretaricu Anu Radulović (27), a teško ranio Slavišu Derikravića, Radeta Aksića i Nebojšu Vasića, koji je ubrzo umro u niškoj bolnici.

Kako su tada pisali mediji, krvavi pir Rovčanina je počeo u utorak ujutru, tačno u osam časova. Prehodno je ovaj pripadnik BIA došao u ovu zgradu, seo u jednu od kancelarija, gde je, očigledno nervozan, pokušao da ispuši tri cigarete, jednu za drugom.
Pretpostavlja se da je upravo u tim trenucima, posle desetak minuta teškog razmišljanja, doneo odluku da pobije svoje kolege.


Iz svog ormarića, potpuno mirno, uzeo je službeni “hekler” sa tri okvira sa po 30 metaka i upao u kancelariju načelnika odeljenja Radoja Novićevića. Usput je, sa oružjem na gotovs, u kancelariju ugurao sekretaricu Anu Radulović. Nekoliko minuta Rovčanin je razgovarao sa njima, a onda počeo da puca. Ubio ih je oboje, a onda izašao iz kancelarije i ušao u sledeću, kod pomoćnika načelnika Momčila Momčilovića, gde je došlo do nove rasprave i pucnjave. Momčilović je uspeo da skoči na prozor, iako je Rovčanin pucao u njega. Na simsu zgrade uhvatio se za klima-uređaj, ali je Rovčanin prišao prozoru i ponovo pucao. Momčilović je pao na plato i slomio obe noge.


Ubica je potom krenuo ka sledećoj kancelariji, u kojoj je bio Nebojša Vasić, pucao je u njega, a zatim se uputio ka kancelariji gde su bili Rade Aksić i Slaviša Derikravić. Vrata su bila blokirana, pokušao je da provali unutra i, kako nije uspeo, pucao je kroz njih i obojicu ranio.


U tom trenutku, iako ranjen, Aksić je uspeo da skoči na pomahnitalog kolegu, pa mu je čak i preoteo “hekler”, ali je teko ranjen ubrzo pao na pod. To je iskoristio Rovčanin, pa je ponovo dohvatio smrtonosno oružje i uputio se ka prizemlju. Na stepeništu je sreo Tomislava Dragovića i u njega sasuo rafal. Izašao je iz zgrade Biroa BIA-e, prišao ranjenom i povređenom Momčilu Momčiloviću i “overio” ga.


Na zaprepašćenje svih, Rovčanin je prodavcima koji su se nalazili u blizini poručio da se ne plaše, da neće u njih da puca, a zatim se policijskoj interventnoj patroli, koja je na poziv Delikravića i Aksića već stigla ispred zgrade, mirno predao.


U kancelariji Rovčanina pronađeni su torbica sa municijom i okvir za automatsko oružje. Jedan okvir mu je ispao u toku kretanja kroz zgradu i pronađen je na hodniku.
Prema nekim saznanjima, Rovčanin je ispalio čak 90 hitaca iz tri okvira.