18.01.2022.

16:12

Foto:

Hronika

SRPSKI CARINICI UŠLI U ISTORIJU! Branko Radujko otkrio šta se krije iza prošlogodišnjih uspeha!

Uprava carina zaplenila je u prethodnoj godini rekordnih 717 kilograma narkotika, 1,4 miliona komada cigareta, četiri tone duvana, 321.000 litara nafte, 160.000 doza lekova i rastvora, 11,5 kiolograma zlata, 23.000 litara alkoholnih pića...

Pored ovog carinici su otkrili i sprečili krijumčarenje 130 vrednih kulturnih dobara, 537 komada oružja i municije, otkrivena su 674 ilegalna migranta, a zaplenjeno je i oduzeto pet miliona evra.

Branko Radujko v.d. direktor Uprave carina istakao je na godišnjoj konferenciji da su prihodi te institucije u prethodnoj godini bili veći za 1,1 milijardu evra, odnosno za 21 odsto.

Informer

Branko Radujko

- Računajući ukupne prihode mi smo u državni budžet uneli 750 milijardi dinara. Toliki rast je postignut, pre svega, snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa - rekao je Radujko.

Kako je naveo kroz uspešno vođenje sudskih postupaka Uprava je prošle godine uštedela državi više od 1,1 miliona evra i 156 miliona dinara. Tokom 2021. godine Unutrašnja kontrola Uprave carine imala je 20 inicijativa za disciplinski postupak u odnosu na 38 carinskih službenika, zbog sumnji na prekršaje u radu i eventualne koruptivne postupke.

- Puno smo se bavili našim zaposlenima, razgovarali, slali vrednosne poruke, odlučni da uradimo dobre stvari za državu, budžet a tako i građane - dodao je on.

Dodao je da je dobar primer inicijativa Otvoreni Balkan gde se već izbegava nepotrebna papirologija i čekanje po šalterima, da se dokumentacija putuje elektronski, odnosno proverava ono što je odredila analiza rizika.

- Danas imamo sistem između nas i Severne Makedonije, i njih i Albanije. Puno je urađeno. Ambicija je da takav sistem proširimo na sve granične prelaze, i na sve susede - rekao je on i naglasio značaj odlične saradnje sa drugim državnim organima, posebno istakavši MUP, tužilaštva i BIA.

Posebno je podvukao značaj procesa digitalizacije koji uz smanjenje mogućnosti zloupotreba omogućava privredi da radi efikasnije.

- Činimo sve da Srbija bude atraktivnija i za putnike i investitore, a da naši građani i privreda imaju što jednostavnije procedure , rekao je on i zahvalio se Ministarstvu finansija, Vladi Srbije i predsedniku države na podršci.