20.01.2022.

23:01

Foto: Z. I.

Hronika

DECA NAM GINU! Roditelji greše u jednoj stvari, zbog toga rizikuju živote svoje dece

Iz Uprave upozoravaju da će kontrolisati i sankcionisati apsolutno sve prekršaje, a posebno one koji se odnose na kršenje bezbednosti u saobraćaju!

- Akcija će biti usmerena pre svega na prekršaje koji najviše izazivaju saobraćajne nesreće, a to je vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenje brzine i nekorišćenje pojasa - kaže Aleksandar Radenković major policije iz Uprave saobraćajne policije.

Slična akcija je izvršena za vreme praznika, i u periodu od 10 dana, isključeno je dve hiljade vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 78 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i napisano je 15.000 prekršaja zbog prekoračenja brzine i 4.000 prekršaja zbog nenošenja pojasa.

- Prošle godine za Svetog Jovana imali smo veliki porast broja pijanih vozača, čak 50.000 ih je isključeno. To je bilo za 15 posto više nego 2020. godine - kaže Aleksandar Radenković i dodaje:

- u 2020. godini je bilo 670 slučaja vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a prošle godine 1.500 slučaja, što je ogromno povećanje. Tako da će nam ove godine, što se tiče kontrole, biti u fokusu ta dva prekršaja.

Informer

 
Samo polovina roditelja vozača prevozi decu na propisan način

Veći broj dece će učestvovati u saobraćaju u svojstvu putnika jer će se vraćati sa roditeljima. Opasnost je u tome što najveći broj dece poginu kao putnici u vozilu, u proseku oko 60 odsto. Razlog ovakve crne statistike je taj što ih roditelji tokom prevoza ne vezuju na propisan način.

- Već godinama pokušavamo da roditeljima promenimo taj stav. Da vezuju sebi pojas i svojoj deci, ali nažalost ne uspevamo u tome - kaže major policije.

Prema Radenkovićevim rečima, tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je osmoro dece.

- Četvoro dece je stradalo u svojstvu pešaka, tri u svojstvu putnika u vozilu i jedno u svojstvu vozača bicikla. Ni jednu od pomenutih nezgoda nisu izazvali vozači pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanca - objašnjava Radenković.

Informer

 

Prema skorašnjim istraživanjima samo 50 posto roditelja prevozi decu na propisan način.

Aleksandar Radenković dodaje da će tokom početka školske godine i u zonama škola biti pojačana kontrola. Prisutni će biti saobraćajci u smenama koji će pomagati deci da pređu ulicu, i fokus će biti na kontroli brzine vozila u zonama škole i na poštovanju prava pešaka, zbog čega će biti postavljeni radari.