Autor: Informer.rs

23.01.2022.

11:02

Foto:

Hronika

Zašto nastaju požari tokom zime? Ovo su najčešći razlozi

Leto je period kada su po#ari u prirodi uobi;ajena pojava, a zbog čega se oni dešavaju i zimi, čak i po najnižim temperaturama?

Ljudi zimi neuporedivo više vremena provode u udobnosti svog doma, ušuškani pokraj radijatora, i novogodišnjih ukrasa koji su i dalje prisutni u većini domova. Međutim, to je i period kada češće koristimo električne uređaje, čija nepravilna upotreba ili neodržavanje mogu dovesti do fatalnih posledica.

Uzroci požara zimi

Zimski požari najčešće nastaju zbog grejnih jedinica, kao što su kvarovi na instalacijama, neispravni dimnjaci, sveće, novogodišnje lampice, ali čak i zbog kuvanja.

Informer

Nešto ređe, uzroci požara mogu da budu i mobilni uređaji, odnosno njihova eksplozija prilikom punjenja. To se u većini slučajeva dešava u blizini kreveta u kom spavamo.

Nešto češće, do požara može da dovede neispravno strujno napajanje, tačnije neispravnost kablova u instalacijama.

Zaštita od ugljen monoksida

Prvo što je potrebno je zaštititi se od ugljen monoksida, čije curenje može izazvati bilo koji uređaj za sagorevanje goriva, poput peći ili šporeta. Kako se zaštititi? Pre svega ugradnjom detektora opasnih gasova.

Kuvanje je jedan od češćih uzroka požara. Da bismo to izbegli, važno je da se rerni, ringla ili toster prilikom pripreme jela nikad ne ostavljaju bez nadzora. Takođe, kuhinjske krpe i ubruse treba čuvati daleko od ovih uređaja.

Mirisne sveće nikako ne treba držati u blizini lako zapaljivih predmeta, a naročito ne bez nadzora, čak i kad dogore.