24.01.2022.

13:08

Foto: Z. G.

Hronika

Užički vatrogasci spasli 3.000 knjiga iz požara

Na svu sreću niko nije stradao, a vlasnica objekta Olivera Nikolić, kako kaže, zahvalna je do neba užičkim vatrogascima koji su joj spasili preko 3.000 knjiga.

- Još uvek sam pod stresom, ali ovi mladićima vatrogascima zahvalna sam do neba, što su sprečili da izgore moje knjige. Izgoreo je ceo sprat i potkrovlje, ali knjige nisu. Police sa knjigama su ostale čitave. One knjige koje su počele da gore ovi hrabri ljudi su ih bacili u sneg, pa su malo nagorele. Knjige u prizemlju su potpuno čitave – kaže Olivera.

Informer

Olivera Nikolić

Ovaj objekat je nekada bila osnovna škola u Drijetnju, sagrađena 1936. godine. Pored knjiga, ostala je cela i tabla na kojoj piše kako je ova škola nastala.

- Moj deda Mihailo Nikolić je nazivao svoju kuću i dao bude škola. I tu je bila škola do 1948.godine, kada je napravljena nova škola u selu. Zatim je moj otac Milenko, koji je mnogo voleo knjige i imao broj 1 člansku kartu u užičkoj biblioteci, počeo da skuplja knjige. Kada je pročitao sve knjige iz biblioteke počeo je da nabavlja svoje. Izradio je i pečat i svaka njegova knjiga, odnosno ove knjige koje su spasili vatrogasci, imaju taj pečat – kaže Olivera i dodaje da joj te knjige mnogo znače.

Informer

Jedan deo knjiga je dala i školskoj biblioteci u Drijetnju.

Ova među prvim školama na teritoriji Užica je bila svojevrsni spomenik, pa bi možda trebalo i grad Užice da se uključi u njenu obnovu.

U gašenju požara, koji je izbio oko 1 sat po ponoći, učestvovalo je pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Bilo je snega na putu te su jedva stigli do mesta požara, a zatim su razvukli creva u dužini oko 100 m. Creva su se skoro ledila na temperaturi od -10 stepeni. Požar su uz nadljudske napore ubrzo lokalizovali, a zatim ugasili i spasili knjige.

- Pitali su me da li treba da iznesu knjige, ali sam im rekla da ostanu na policama, jer u ovoj situaciji ne znam gde bi ih. Ja sam trenutno kod komšija – dodala je Olivera.