12.02.2022.

17:44

Foto: AP Photo/Risto Bozovic/printscreen

Hronika

Crnogorska policija razbila šifre na telefonima kriminalaca i otkrila PLAN ZA LIKVIDACIJU POZNATOG IMENA IZ BEOGRADA

Ta kriminalna grupa inače, osumnjičena je za ubistvo Nemanju Prelevića i Danila Pekovića na Veruši, u oktobru 2020. godine.

Da je i Avramović bio na njihovom spisku, piše u naredbi o sprovođenju istrage, čije detalje su u rešenju o produženju pritvora osumnjičenima Draganu Biletiću, Vasiliju Đukiću, Mirčeti Mihajloviću i Nenadu Miličiću, objavile sudije Apelacionog suda.

Taj Beograđanin je, kako pišu mediji, jedan od čelnika podgrupe “Delija” koja se zove “Hijene”.

Prema tim spisima Marko Zekić, Miomir Đukić i Mirčeta Mihajlović, skupa su, 17. oktobra 2020. godine, u mjestu Uvač, ubili Podgoričane Nemanju Prelevića i Danila Pekovića.

Osim Zekića, dvojice Đukića, Biletića, Mihajlovića i Miličića, na spisku osumnjičeih su i Branislav Ivanović i Dragan Terić, koji su u bekstvu. Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da im je u tom zločinu, pomoga i Goran Milašinović, koji je sa Ivanovićem pratio kretanje Prelevića i Pekovića.

Tvrdnje da su Zekić i za sada neidentifikovana osoba formirali tu kriminalnu grupu, SDT temelji i na komunikaciji između okrivljenih:

”Iz kojih se jasno zaključuje da Z.M. izdaje uputstva šta treba raditi i kako, te da drugi okrivljeni bespogovorno izvršavaju njegove naredbe i dostavljaju mu izveštaje o tome. Da je kriminalna organizacija formirana radi vršenja neodređenog broja krivičnih dela, utvrđuje se iz komunikacija preko kriptovanih telefon, kako pisanih, tako i glasovnih poruka, te fotografija koje prate konverzaciju, pa se utvrđuje da okrivljeni međusobno razjenjuju fotografije većih količina opojne droge kokain, da ih isti pakuju u više navrata za prodaju, da planiraju ubistvo U. A. navijača C.Z, da nabavljaju i eksplozivne naprave i oružje radi vršenja krivičnih dela, te da planiraju likvidaciju B. V. i A. V, te da vrše prodaju i vatrenog oružja, kao i nabavku vatrenog oružja. Sve navedeno proizilazi iz komunikacija između okrivljenih, a preko kriptovanih mobilnih telefona koji su napred označeni - piše u rešenju.

Informer

Pomenuta kriminalna grupa tereti se i za dvostruko ubistvo na Veruši

Sudije objašnjavaju da je svaka radnja koja je okrivljenima stavljena na teret potvrđena i proizilazi iz njihove međusobne komunikacije, koje su potvrđene i materijalnim dokazima pronađenim na mestu dvostrukog ubistva.

- U komunikacijama nakon izvršenog krivičnog djela okrivljeni se interesuju i nastoje da utvrde da li su uklonili sve tragove o izvršenom delu koji ih mogu povezati sa samim delom, što ukazuje do stepena osnovane sumnje da su okrivljeni pripremali se i izvršili krivično djelo stavljeno im na teret.

U spisima predmeta postoje dokazi da je u cilju realizacije kriminalnog plana osumnjičeni Mihajlović u rancu nosio automatsku pušku i pištolj, koje je predao Marku Zekiću i Miomiru Đukiću kada su došli ispred kuće Prelevića.

Istražitelji, kako piše, vjeruju da je prvobitno došlo do kraće rasprave između osumnjičenih i Prelevića, nakon čega su, dok se taj Podgoričanin nalazio na ulaznim vratima, pucali u njega, a potom ušli u kuću i iz istog oružja ispalili više projektila u Pekovića.

Prema tužilačkim spisima Mihajlović je, osim što je izvršavao naredbe, pružao logistiku, alibi, obezbeđivao smeštaj, mobilne telefone ali i nabavljao vozila s posebnim oznakama Uprave policije.

Milašinović je, navodno, imao zadatak da stupi u kontakt sa metama, namami ih da dođu na izdvojenu lokaciju gde su ubijeni, i da izveštava organizatora o dokazima koje su službenici policije pribavili o ovom zločinu.

Tužioci su prikupili celokupnu komunikaciju osumnjičenih u vezi planiranja ubistva Prelevića i Pekovića, kao i dokaze da su pre te likvidacije automobilom prešli granicu sa Albanijom, a vratili se mimo graničnog prelaza.

- Okrivljeni u dužem vremenskom periodu prate kretanje oštećenog P., i to u P, kao i u drugim gradovima Crne Gore, i to okrivljeni M., M., M. i Đ, što jasno proizilazi iz njihovih međusobnih komunikacijama kada identifikuju pravce njegovog kretanja, mesto gdje stanuje, kada ide sa posla i dolazi na posao i uopšte njegove navike. Takođe u komunikacijama je jasno naznačeno da traže najbolju lokaciju - mesto i vreme kada je najbolje izvršiti krivično delo ubistvo. Isto tako iz komunikacija neposredno pre izvršenja krivičnog dela teško ubistvo od 17. 10. 2020. godine okrivljeni u više navrata, a u cilju stvaranja alibija, prelaze državnu granicu Crne Gore prema A. gde ostavljaju vozilo a potom mimo graničnog prelaza se vraćaju u Crnu Goru gde im pripadnici kriminalne organizacije obezbeđuju štek stanove radi skrivanja, a sve kako bi izvršili krivično delo teško ubistvo - piše se u obrazloženju.