17.02.2022.

15:15

Foto:

Hronika

DAN KOJI JE NOVI SAD ZAVIO U CRNO! Ne bledi sećanje na osam prerano ugašenih života u kafiću „ Laundž“

U vatri i dimu kobne noći 17.februara 2008. godine poginuli su sestra i brat Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23) i Branka Saković (23), svi iz iz Novog Sada, Boris Bjekić (23) iz Veternika, Dušica Kulaš (23) iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde i Vladan Dragović (22) iz Savinog Sela. Najmlađem samo 19, najstarijima tek po 23 godine života.

– Četrnaest godina je prošlo, to se čini za tren. Međutim to je kao čitava jedna večnost, za sve roditelje, za sve prijatelje, za sve one koji su tu decu voleli i poznavali. Ovo je tužan dan, jedno tužno sećanje, težak trenutak za sve nas kada treba ponovo da se skupimo i ponovo sastanemo, bez obrzira šta osećamo podršku i što smo zahvalni svim našim prijateljima, rodbini i drudima. Zahvalni smo i Gradu što se ovaj dan obeležava ovde i svi se trudimo da ga otrgnemo od zaborava- rekao je Stojan Saković, otac nastradale Branke Saković.

Informer

 

Za izazivanje požara u "Laundžu", Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na 12 godina zatvora, suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan na po sedam godina, a Bojan Kulačanin, zbog pomaganja Maleševu, na dve godine zatvora

Na osnovu Zakona o amnestiji donetog 2012. godine, Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora, Kolaru na pet godina i tri meseca, a isto toliko dobio je i Bovan.

Informer

 

Malešev, Kolar i Bovan bili su obavezni da porodicama poginulih isplate po milion i po dinara za duševnu bol, a osim njih, presuda se odnosila i na Grad Novi Sad i Republiku Srbiju, zbog propusta njihovih organa, što predstavlja prvu presudu takve vrste u Srbiji.

Apelacioni sud u Novom Sadu je državu Srbiju proglasio odgovornom zbog činjenice da je Sektor za zaštitu i spasavanje delovao u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, a da za vreme rada kafića Laundž, koji je uredno bio registrovan, nije urađena ni jedna kontrola o tome da li su ispunjeni uslovi zaštite od požara.