19.02.2022.

07:00

Foto: printscreen

Hronika

EVROPOL RASKRINKAO MOĆNU BANDU SA KOSOVA KRAJ NARKO-KLANA? Brat Ćazima Osmanija uhapšen u Hrvatskoj

Baškim Osmani iz Đakovice, mlađi brat Ćazima Osmanija poznatog po vezama sa srpskim pevačicama, uhapšen zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu i pranja najmanje 30 miliona evra od droge

600
policajaca iz sedam evropskih zemalja učestvovalo u akciji hapšenja pripadnika klana

Šiptar iz Đakovice Baškim Osmani (55), jedan od vođa moćnog narko-klana, uhapšen je u Hrvatskoj zbog šverca ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu i pranja najmanje 30 miliona evra od droge! Baškim je uhapšen u velikoj akciji Evropola, u kojoj je učestvovalo 600 policajaca iz sedam evropskih zemalja, pri čemu je iza rešetaka završilo još 45 pripadnika ovog klana.


Baškim je mlađi brat daleko "popularnijeg" Ćazima Osmanija (62), zvanog Feliks, koji već odavno važi za jednog od najkontroverznijih biznismena i zavodnika na Balkanu i poznat je po vezama sa srpskim pevačicama.

Informer

 
Bogatstvo

Kod Baškima u Majorki nađeno 86 slika vrednih pet miliona evra, sedam luksuznih kola, 203.000 evra u kešu i 40.000 u kriptovalutama

Finansirali OVK


Baškim i Ćazim, inače, imaju još dvojicu braće, Burima i Bekima. Rodom su iz Đakovice, a sada su se svi našli pod istragom Evropola u operaciji "Crni orao".


Poznato je da sva četvorica već decenijama žive u nemačkom gradu Hamburgu, odakle su poslove proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju i druge evropske zemlje. Novac zarađen kriminalom navodno ulažu u nekretnine i kockarnice, a u albanskim medijima predstavljeni su kao moćni biznismeni, koji su, između ostalog, finansirali i OVK. Imaju i hrvatsko državljanstvo.


Evropski mediji braću Osmani označavaju kao moćan narko-klan, koji kupuje kokain u Latinskoj Americi i dalje ga distribuira širom Evrope. Za Baškima se navodi da je mafijaški bos koji je zajedno sa jednim od tri brata 2008. bio osuđen na četiri godine zatvora zbog privrednog kriminala.
Prema pisanju španskih medija, Baškim često boravi na Majorki, gde su nedavno uhapšeni i njegova žena i tast, a za nekoliko dana i on bi trebalo da bude izručen iz Hrvatske u Španiju.


- Njegovo hapšenje bilo je jedan od prioriteta agenata Evropola. Dosadašnjom istragom otkriveno je da je 'oprao' više od 30 miliona evra, da poseduje više nekretnina na Majorki, u kojima je pronađeno 86 ulja na platnu u vrednosti od pet miliona evra, kao i sedam luksuznih automobila, 16 luksuznih satova, 203.000 evra u gotovini i 40.000 u kriptovalutama - otkrio je sagovornik iz istrage.

Bogata zaplena


Policije širom Evrope bile su veoma aktivne u ovoj operaciji, pa je tako samo u Belgiji uhapšeno 30 ljudi i zaplenjeno 1,3 miliona evra, kao i deset kilograma kokaina i 13 vozila. Hapšenja su obavljena i u Hamburgu, gde su privedene dve osobe koje se nalaze pod istragom.

Ćazim ili Feliks - plejboj kog prati sreća

Ćazim Osmani, zvani Feliks, dobio je nadimak po navodnoj velikoj sreći u kockanju. Prvi milion nemačkih maraka, kako je ranije sam tvrdio, zaradio je u kazinima. Danas poseduje mnogo kockarnica i noćnih klubova u više evropskih država.
Međutim, nemačka tajna služba odavno ga je označila kao vođu kriminalnog klana koji se bavi krijumčarenjem kokaina i drugim krivičnim delima. Ipak, Feliks nikada nije proglašen krivim na sudu, pa je tako i ovog puta izbegao hapšenje u velikoj akciji Evropola. Godinama važi za plejboja i u medijima se često pisalo o njegovim vezama sa pevačicama poput Nataše Bekvalac, Sanje Maletić, Crnogorke Mande Popović...