08.03.2022.

18:26

Foto: printscreen

Hronika

NISU USPELE DA SE SUOČE SA DŽELATIMA SVOJIH MUŽEVA! Supruge zverski ubijenih Radojevića i Ljepoje došle u sud, ročište odloženo

Odbrana je zatražila izuzeće sudskog veća koje treba da sudi kriminalnoj grupi optuženoj za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Inače, pred i u Specijalnom sudu, vladalo je "vanredno stanje" uoči početka suđenja Belivukovoj grupi, koje je kasnilo više od tri sata zbog pretresa. Advokati i optuženi, kako saznajemo, konačno su ušli u sudnicu tek oko 17.40 sati.

Oko 16 sati u sud je stiglo još šest marica u pratnji Žandarmerije, a saobraćaj je bio zatvoren u Ustaničkoj.

Naime, kako saznajemo, policija sa obučenim psima je do sada proveravala hodnik, sudnicu i okolne prostorije. Naš izvor otkriva da su najverovatnije proveravali da neko nije uspeo da unese oružje ili eksploziv.

U sud su, kako saznajemo, došle i supruge ubijenih Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje.

Inače, prva grupa pritvorenika koji su u Centralnom zatvoru, u pratnji je Žandarmerije prebačena u Ustaničku. Belivuk i Miljković nesu transportovani, jer su oni u pritvoru u zgradi Specijalnog suda.

Ovakvo obezbeđenje nije viđeno još od početka suđenja zemuncima za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Podsetimo, pripremno ročište u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i veće grupe okrivljenih koji se terete za pet ubistava, trgovinu drogom i druga teška krivična dela počinje danas u u Specijalnom sudu u Beogradu,a na optuženičkoj klupu nalazi se ukupno 29 muškaraca i jedna žena. Planirano je da se ročište održi još i 10. i 11. marta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe "Principi" sprovode otmice i ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa. Njih dvojica se smatraju važnim članovima kriminalnog "kavačkog klana" koji je u ratu sa "škaljarskim".

Kako je tužilaštvo navelo, žrtve su prevarom namamljene, mučene i ubijene u beogradskom naselju Ritopek. Njihova tele su komadana i takva snimljena da bi se fotografije poslale suparničkom klanu, mlevena u mesarskom mlinu, i potom bacana u obližnji Dunav.

Optuženi mogu dobiti i doživotne robije

Posle nedavne izmene zakonika, umesto nekadašnjih 40 godina zatvora kao maksimum za ubistvo uvedena je doživotna kazna zatvora. Zakonik o krivičnom postupku propisuje da je ročište zatvoreno za javnost, tužilac će izložiti optužnicu, okrivljeni se o njoj izjašnjavaju, obrazlažu se dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu. Trebalo bi da bude poznato i kad počinje glavni pretres.