10.03.2022.

07:00

Foto: printscreen

Hronika

Otkivamo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata u Specijalnom sudu! Veljina i Mesarova predstava u sudnici

Vođe zloglasne koljačke grupe Veljko Belivuk i Marko Miljković Mesar iskoristili su prekjuče svoje prvo pojavljivanje pred Specijalnim sudom u Beogradu da naprave predstavu i svojevrsni performans! Belivuk je bio obučen sav u belo, Mesar u crno, simulirajući boje Partizana, a dok su govorili pred sudskim većem, ostali optuženi su im, kao po komandi, aplaudirali!


Sve je izgledalo kao da su se dogovorili kako da se ponašaju u sudnici, iako su svi u pritvoru u strogoj izolaciji i ne smeju da kontaktiraju među sobom!

Organizovani

Sve je izgledalo sinhronizovao i orkestrirano, kao da su se unapred dogovorili
Informerov izvor

Stadionska atmosfera


Da sve bude još bizarnije, Belivuk i Mesar su se govoreći pred sudijama očigledno obraćali opozicionim političarima u Srbiji za pomoć. Svesni da su dokazi za jeziva ubistva i kasapljenja čvrsti kao stena i da im ne gine doživotna robija, pokušali su da okrenu ceo slučaj na politiku, pokušavajući da za sebe "izvuku" neku korist!


- Ako pristanete da pustite sve ove ljude (misleći na ostale optužene, njih 28, prim. aut.), a mene i Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka - saradnika u slučajevima za Savamalu, za ubistvo Olivera Ivanovića i smrt advokata Vladimira Cvijana - rekao je Belivuk, s čime se složio i Miljković.


Svi ostali optuženi, koji su se nalazili u posebnom boksu sa neprobojnim staklom u sudnici i pod budnim okom brojnih stražara, u tom trenutku su sinhronizovano aplaudirali. Naš izvor iz suda kaže da je sve ličilo na unapred dogovorenu i pripremljenu koreografiju!


- Slušajući svoje vođe, sa očiglednim strahopoštovanjem, ostali optuženi su kao po komandi počeli sa aplauzom. Ta scena je bila zaista nadrealna, kao da su na stadionu! Osim toga, slučajno ili ne, Belivuk je bio obučen u belu majicu, a Miljković u crnu, aludirajući na navijačke boje Partizana - otkriva naš sagovornik najinteresantnije detalje sa ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost.


Nezapamćene mere


Sudeći po svemu onom što se dešavalo u utorak u sudnici i oko zgrade suda, sva je prilika da će tokom svakog narednog ročišta na snazi biti bezbednosne mere najvišeg nivoa. 


Naime, pripadnici zloglasnog klana su u utorak u etapama dovoženi iz pritvora u džipovima i "maricama", u pratnji Žandarmerije koja je bila naoružana "do zuba". Pre ulaska u zgradu suda svi oni su detaljno proveravani "od glave do pete", a pre toga su celo zdanje u Ustaničkoj ulici preventivno "pretresli" policijski psi, specijalno obučeni za pronalaženje oružja i eksploziva.

Podsetimo, Belivuk, Miljković i još 28 članova njihove bande uhapšeni su 4. februara 2021. zbog pet teških ubistava, trgovine drogom i drugih krivičnih dela, i od tad su u pritvoru, izuzev dvoje okrivljenih, koji su u kućnom pritvora. Svi se terete da su pod plaštom Parizanove navijačke grupe "Principi" radili za zloglasni crnogorski "kavački klan" 

Odbijena izuzeća, nastavak danas

Sudija Vinka Beraha je u utorak, posle zahteva branioca optuženih za njenim izuzećem, prekinula pretres i istakla da na dalje ne može da odlučuje ni o čemu, pa ni o ponudi Belivuka i Miljkovića da svedoče, sve dok se nadležni Apelacioni sud ne izjasni šta dalje.

U međuvremenu, kako je juče zvanično potvrđeno, svi zahtevi za izuzećem su odbijeni pa se pripremno ročište nastavlja već danas. I Republičko javno tužilaštvo i Apelacioni sud su se oglasili da su u pitanju zahtevi koji imaju za cilj "odugovlačenje procesa" i da se postupak nastavlja po ranije predviđenom rasporedu.