01.04.2022.

10:56

Foto: D.K.

Hronika

SAMO SE SEĆAM EKSPLOZIJE I DALJE NIŠTA! Prve izjave rudara nakon nesreće: Ništa nije slutilo da će se ovo desiti

- Ništa nije slutilo da će ovako nešto da se dogodi. Samo se sećam eksplozije i dalje ništa. Odbacilo me je par metara ali ničeg se ne sećam - rekao je kratko radnik zbrinut u bolnici u Aleksincu.

Drugi rudar kaže za Blic da najviše metana u rudniku ima baš na proleće.

- Tuga, brate... Ranije, 1998. godine je poginulo 29 rudara, sad osam... Metana najviše ima u proleće, tad se nakupi u jami. Ja radim to 20 godina, ne plašim se, sačuvao me Bog. Silazim u jamu i ne razmišljam - kaže rudar čije su kolege jutros poginule u tragediji u rudniku.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu doktor Goran Vidić rekao je da je u toj ustanovi zbrinuto 18 povređenih rudara, od toga 15 sa lakim povredama.

- Dvojica su sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali i on je van životne opasnosti - navodi Vidić.

Na licu mesta je veliki broj ekipa, prema rečima doktora Opšte bolnice u Aleksinac Gorana Vidića četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, kao i ekipe iz Zaječara i Кnjaževca koje su uključene.

- Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac - rekao je direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodobljub Živadinović.