01.04.2022.

10:56

Foto: printscreen

Hronika

PRVI SNIMCI S MESTA TRAGEDIJE U RUDNIKU SOKO! U jami ima još rudara, ovo su mogući UZROCI TEŠKE NESREĆE (VIDEO)

Kako Informer nezvanično saznaje do nesreće je došlo najverovatnije  zbog eksplozije metana, nakon čega se deo jame obrušio i zatrpao rudare. Takođe se pretpostavlja da se smrt mogla da usledi i gušenjem jer je detonacija metana isisala sav kiseonik iz kopa.

Informer

 

Najmanje dvadeset rudara je bilo zarobljeno u oknu. Spailačke ekipe koje su su četiri sata bile u akciji spasavanja - i dalje su na terenu.

Informer

 

Prema izjavama zaposlenih u rudniku, još uvek iz jame nisu evakuisani svi rudari.

- U rudniku je loša situacija...Nisu još svi izvučeni..Ima mrtvih-rekao je rudar Milan Nikolić koji je na njegovu sreću danas radio u drugoj smeni.

Direktor Opšte bolnice u Aleksinac doktor Goran Vidić kaže za RTS da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, ako i ekipe iz Zaječara i Knjaževca koje su uključene.

Informer

 

Navodi da je u Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 povređenih rudara – 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.

- Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima- dodaje doktor.