06.04.2022.

07:00

Foto: Beta

Hronika

Istražujemo zašto je načelnik novosadske policije završio u pritvoru! Sumnjivo hapšenje generala Malešića

Načelnik Policijske uprave Novi Sad, general Slobodan Malešić (46) uhapšen je preksinoć pod krajnje sumnjivim okolnostima. Malešić, koji je jedan od najzaslužnijih za razbijanje zloglasnog mafijaškog 'kavačkog klana' u Srbiji - za hapšenje Veljka Belivuka, Marka Miljkovića Mesara, ali i Darka Eleza - zadržan je u pritvoru pod optužbama da je 'trgovao uticajem'.


Iza ove formulacije, kako saznajemo, kriju se krajnje čudne i nedokazane sumnje da je general Malešić stornirao dve saobraćajne kazne (na šta kao načelnik policije u određenim slučajevima ima diskreciono pravo), da je navodno od izvesnog biznismena dobio mito za izgradnju i opremanje splava na Savi, a pritvor mu je određen i zbog toga što je jedna policijska službenica rekla da 'smatra' da je Malešić urgirao da se ukinu mere nadzora i kontrole nad određenim licima!?!

Vest o hapšenju policijskog generala šokirala je mnoge u MUP, a pojedini visoki funkcioneri uvereni su da je Malešiću sme namešteno! Informeru se juče tokom dana javilo na desetine ogorčenih policajaca i svi odreda su nam rekli da je general Malešić jedan od najpoštenijih policajaca i da je uhapšen samo zbog toga što je važio za najozbiljnijeg kandidata za novog direktora policije.


- Malešić je jedan od retkih, ako ne i jedini policijski 'glavonja' koji je svoju glavu stavljao u torbu tokom istrage zločina Belivuka i Miljkovića. Ovo što se njemu stavlja na teret je zaista smešno, za te i takve optužbe koje uopšte nisu ni dokazane, ne bi smeo niko da se hapsi u Srbiji - rekao nam je juče jedan od najviših oficira srpske policije. Prema njegovim rečima, hapšenje jednog generala zbog saobraćajnih kazni i nedokazanih optužbi kontroverznog biznismena jeste u najmanju ruku skandalozno.


- Malešića sumnjiče da je nekom čoveku 'skinuo' dve saobraćajne kazne, a taj čovek je navodno brat građevinskog preduzimača koji je generalu u rodnom selu kod Prijepolja napravio ogradu oko vikendice!?! Drugo, što je još strašnije i sumnjivije, stavljaju mu na teret da je navodno ukinuo mere nadzora i kontrole nad jednim licem, a u toku istrage je već utvrđeno da je nalog za to stigao od Dijane Hrkalović, a ne od Malešića! Konačno, da bi se pojačale ove besmislene optužbe, nađen je i verovatno ucenjen neki biznismen koji je, bez ijednog dokaza, rekao da je generalu dao pare za kupovinu nameštaja na nekom splavu na Savi i za školovanje deteta... A za sve te optužbe nema nijednog materijalnog dokaza i to će biti jasno već za koji dan - kaže naš sagovornik koji dodaje i da nije nimalo slučajno to što su vest o hapšenju generala prvi objavili N1 i 'Krik', koji su Malešiću odmah zalepili etiketu 'ličnog policajca Zvonka Veselinovića'!?!


Informer je juče sa više strana dobio potvrdu informacije da je general Slobodan Malešić bio najozbiljniji kandidat za novog direktora policije i da bi to zaista mogao da bude 'dovoljan razlog' da mu se nameste hapšenje i negativna medijska kampanja.


- Malešić sada nema više šanse da se kandiduje za direktora policije jer će ostati upamćeno da je bio hapšen, ime mu je sada ukaljano. I to je, tvrdim, jedini razlog da mu sve ovo napakuju. A one koji su mu smestili treba tražiti među ljudima koji takođe pikiraju mesto prvog čoveka policije, ali i među onima koji su se plašili mogućnosti da častan i pošten policajac preuzme kontrolu nad sistemom - kategoričan je jedan od naših sagovornika.


Zvanično, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) saopštilo je da je Malešić uhapšen 'nakon višemesečne istrage', zajedno sa policajcima iz Prijepolja i Užica Ljubomirom Stanišićem i Draganom Kovačevićem, kao i preduzetnikom Dženanom Kujovićem iz Prijepolja.


Na drugoj strani, dobro obavešten izvor Informera objašnjava da je Malešić preksinoć najpre pozvan u TOK u svojstvu građanina, ali mu je nakon kraćeg saslušanja određeno zadržavanje do 48 sati, uz krivičnu prijavu za trgovinu uticajem.

I Ninoslav Cmolić bio na udaru

Kako saznajemo, i Ninoslavu Cmoliću, načelniku SBPOK, takođe je 'pakovana' afera i bio je pod istragom Službe unutrašnje kontrole u MUP.
Po sličnom receptu kao u slučaju Slobodana Malešića, Cmoliću je pretilo hapšenje, a samim tim i degradacija u javnosti, jer su obojica svojevremeno važila za kandidate za direktora policije.

Uhapsio i Šušnjića

Svi naši sagovornici iz policije ističu da su Malešićeve kolege u ogromnom broju ogorčene zbog njegovog hapšenja, oni kažu da je general dao veliki doprinos i rizikovao svoj život u razbijanju 'kavačkog klana'.


- Sloba je učestvovao i u hapšenju bivšeg šefa novosadske policije Gorana Šušnjića, koji je završio iza rešetaka jer je po nalogu Dijane Hrkalović štitio Darka Eleza, bliskog saradnika Veljka Belivuka. Svi smo mi uvereni da mu smeštaju oni pojedinci u MUP koji su ranije bili bliski sa Hrkalovićevom i koji su ostali na svojim položajima u policiji i posle njenog hapšenja - rekao je naš izvor.


Sasvim je, na kraju, indikativno to što je vest o Malešićevom hapšenju prva objavila đilasovska televizija N1, i to uz spekulacije i lažne optužbe da je general umešan u sumnjive građevinske poslove u Novom Sadu i da je u bliskim odnosima sa biznismenom Zvonkom Veselinovićem.Antrfile:

Prozvali ga 'srpski Eliot Nes'

Slobodan Malešić je rođen 1976. godine u Prijepolju, a u MUP-u Srbije radi od 1995. U Upravi saobraćajne policije je proveo osam godina, gde je stigao do mesta zamenika načelnika, kad je na čelu te Uprave bio Vladimir Rebić.
Nakon što je Rebić imenovan za direktora policije, Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije. Potom je u martu 2016. postao načelnik policije u Kragujevcu, gde je zbog odličnih rezultata u suzbijanju kriminala u tom gradu dobio nadimak 'srpski Eliot Nes'. Potom je postavljen za Rebićevog pomoćnika i bio je zadužen za upravljanje posebnim jedinicama.
Malešić je u junu 2019. unapređen u čin generala, a od septembra 2020. nalazi se na čelu novosadske policije.