07.04.2022.

07:00

Foto: RTV Printscreen

Hronika

Otkrivamo šta piše u naredbi o sprovođenju istrage! General štitio tajkuna?! Uhapšen i jer je zamenio šoferšajbnu

Policijski general Slobodan Malešić (46), načelnik novosadske policije, koji je uhapšen u ponedeljak, tereti se da je bio "lični policajac" biznismena Dženana Kujovića iz Prijepolja i da je minirao istragu poslovanja njegovih firmi! U naredbi o sprovođenju istrage, u koju je Informer imao uvid, piše da je general za tu uslugu od biznismena dobio nameštaj za svoju vikendicu i stipendiju za sina?!?

Zasluge

Kolege su za Malešića rekle da je jedan od najzaslužnijih za razbijanje "kavačkog klana" i za hapšenje bande Veljka Belivuka

Malešić se, takođe, tereti i da je o svom trošku zamenio šoferšajbnu na službenom BMW-u nakon manjeg udesa, koliko god to apsurdno zvučalo?!?

Nameštaljka i tračevi

Ove optužbe šokirale su Malešićeve kolege, koje su redom stale u njegovu odbranu, tvrdeći da mu je sve namešteno i da je optužen na osnovu posrednih svedočenja i tračeva, o čemu je Informer pisao u jučerašnjem broju. Pošto smo imali uvid u naredbu o sprovođenju istrage, prenosimo vam precizno sve za šta generala sumnjiče u Tužilaštvu za organizovani kriminal.


Istragom su, naime, osim Maleševića, obuhvaćeni i policajac iz Prijepolja Ljubomir Stanišić, zatim policajac iz Užica Dragan Kovačević, biznismen Dženan Kujović, rukovodilac u JP "Putevi Srbije" Darko Savić i rukovodilac u JP "Koridori Srbije" Ivan Pavlović.


Malešić se, pre svega, tereti da je od 2018. do 2022. uticao na Stanišića i Kovačevića da miniraju istrage Kujovićevih firmi "Matador šped" i "Matador plus", za šta su, navodno, dobili izvesne nagrade i naknade. Malešić je tako, kako se sumnja, od Kujovića dobio nameštaj za splav na Savi i za vikendicu u okolini Prijepolja, odakle je rodom, kao i stipendiju za sina u iznosu od 25.000 dinara. Stanišić je, navodno, takođe dobio nameštaj od Kujovića.


Malešić se, zatim, tereti i da je 2018. preko tadašnje državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović naložio načelnici Službe za kriminalističku analitiku u MUP da iz policijskog sistema ukloni napomenu za nadzor i praćenje Kujovića. Načelnica je to i učinila, ali je u sistem ubacila i napomenu da "postoje operativna saznanja da se Kujović bavi preprodajom droge i trgovinom ljudima i da je nadzor nad njim ukinut na urgenciju Slobodana Maleševića 7. jula 2018, ali da je nadzor zatim i vraćen 13. jula 2018". Ovde je, međutim, potpuno nejasno zašto su u MUP i tužilaštvu čekali četiri godine da se istraže ovi navodi.


Dalje se u naredbi o sprovođenju istrage navodi da je policajac Stanišić, na nagovor Maleševića, početkom 2021. zaštitio Kujovićevog rođaka iz Prijepolja, kog je supruga prijavila za porodično nasilje. Kujovićev rođak je tako, navodno, izbegao i pritvor i krivičnu prijavu.


Malešić se takođe tereti i da je u martu 2021. uticao na Darka Savića iz "Puteva Srbije" i Ivana Pavlovića iz "Koridora Srbije" da urgiraju kod rukovodioca firme "Azvirt", koja izvodi radove na Koridoru 11 i obilaznici oko Beograda, da kao podizvođača angažuje Kujovićevu firmu i njegove kamione.


Na kraju, Malešić se tereti i zbog toga što je u julu 2021, nakon manjeg udesa na autoputu kod Lajkovca, o svom trošku u ovlašćenom servisu zamenio šoferšajbnu i popravio krov na službenom policijskom BMW-u. Iako ovo zaista zvuči apsurdno, u tužilaštvu tvrde da je general pričinio štetu MUP jer nije prijavio udes, pa je polisa osiguranja na to vozilo otkazana!


Malešić i svi ostali obuhvaćeni istragom u ovom slučaju terete se za trgovinu uticajem.

'Srpski Eliot Nes'

Malešićeve kolege oštro su negodovale zbog njegovog hapšenja, tvrdeći da mu je sve namešteno kako bi mu se ukaljao ugled i kako bi ispao iz trke za mesto direktora policije. Redom su za uhapšenog generala govorili da je jedan od najzaslužnijih za razbijanje "kavačkog klana" u Srbiji i za hapšenje bande Veljka Belivuka, kao i njihove bliske saradnice Dijane Hrkalović.
Dok je bio na čelu policije u Kragujevcu, Malešić je dobio nadimak "srpski Eliot Nes", zbog odličnih rezultata u borbi protiv kriminala.


Advokat: Malešić tražio poligraf!

Advokat Veljko Delibašić, branilac generala Slobodana Malešića, istakao je da je njegov klijent negirao sve optužbe na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu i da je tražio da ide na poligrafsko ispitivanje kako bi dokazao svoju nevinost.


- O neozbiljnosti krivične prijave govori i to da je u početku bilo 10 tačaka za koje se Malešić sumnjiči. On je saslušan u utorak u šest ujutru, a tek u 18 sati tog dana je odlučeno da mu se odredi pritvor do 30 dana. Za to vreme, od pomenutih deset tačaka optužbe, ostalo je samo pet, a i te optužbe su neozbiljne. Eto, to je dokaz da časnom policajcu neko pokušava da napakuje krivicu - napominje Delibašić i dodaje da je isključivi motiv hapšenja njegovog klijenta da se on satanizuje i spreči da se kandiduje za direktora policije!


Branilac generala Malešića je kao primer apsurdnosti krivične prijave naveo i slučaj sa popravkom službenog BMW-a.


- Desila se saobraćajna nesreća. Nekom kamionu je otpao točak, a na službenom BMW u kom je bio Malešić pukla je šoferšajbna. On nije imao vremena za uviđaj, nego je otišao u ovlašćeni BMW servis i o svom trošku popravio staklo. I zamislite, njega terete za to?! Čovek je svojim novcem platio štetu! - ističe advokat.


Prema njegovim rečima, Malešić i Kujović se poznaju jer su obojica iz Prijepolja.


- Tačno je da je generalov sin perspektivan košarkaš i da je dobio stipendiju od 25.000 dinara od Kujovićeve firme, ali šta je tu sporno? Šta sad, zato što je generalov sin, treba da sedi u kući i da ništa ne radi - pita se Delibašić.


Komentarišući optužbe da je Malešić uticao na kolege da zaštite Kujovićeve firme od istrage, advokat objašnjava da je iz nekog razloga u te firme sve češće dolazila kontrola, zbog čega je Dženan napisao prigovor Višem tužiocu u Kraljevu.


- Tužilac je proučio predmet i rekao da policija nema više nikakvog razloga da kontroliše te firme. Međutim, neki policajac iz Užica je, uprkos tome, ponovo naredio kontrolu. Tada je drugi policajac iz Užica pozvao Malešića i pitao ga za savet, na šta mu je general odgovorio da "sve uradi po zakonu". Za sve ovo imamo snimke telefonskih razgovora - objašnjava Delibašić.