21.04.2022.

17:45

Foto:

Hronika

NIŠLIJI UKINUTA PRESUDA PO ŠARIĆEVOM MODELU! Pristrasnost sudije razlog za ponovno suđenje?!

Kako je potvrdio Apelacioni sud u Nišu, usvojena je žalba Slavkovićevog branioca , prvostepena presuda je ukinuta a predmet je vraćen Višem sudu na ponovno suđenje.

- Presuda je ukinuta jer je postojala sumnja u pristrasnost sudije Višeg suda s obzirom na to da je bio član veća koji je u istrazi odlučivao o produženju pritvora  - saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Informer

 

Kako saznajemo, ovo je prvi put  da Apelacioni sud ovu  okolnost uzima kao osnov za ukidanje prvostepene  sudske presude a kako objašnjava Slavkovićev branilac,  advokat Boško Ristić, sadržana je sastavu Vrhovnog kasacionog suda primenjenom prilikom odlučivanja o osudi Darka Šarića.

Šariću ukinuta presuda, sudije nisu nepristrasne?!

Naime, aprila  meseca prošle godine Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu kojom su Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc skoro šest tona kokaina, pri čemu je prvooptuženi dobio kaznu od 15 godina zatvora. 

Kako je navedeno u toj sudskoj odluci, presuda je ukinuta jer je  u sastavu petočlanog sudskog veća koje je donelo, bilo i dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

- Nepristrastnost sudija je dovedena u pitanje, pa ih je trebalo izuzeti od odlučivanja u drugostepenom postupku i prilikom donošenja drugostepene presude – naveo je Vrhovni kasacioni sud.

Informer

 

Ristić kaže da ova okolnost , iako nije predviđena Zakonikom o krivičnom postupku kao osnov za ukidanje presude, jeste razlog da su utvrđuje da li je sudija bio pristrasan.

- U takvoj situaciji radi se procena okolnosti koji dovode u sumnju pristrasnost sudije. Ta sumnja je osnovana ukoliko se utvrdi da je prilikom odlučivanja o produženju pritvora, sudija formirao stav o krivici optuženog – objasnio je Ristić.